НОВИНИ

Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархеи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:11, 01.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Европа
Слушай новината

Граждани на Северна Македония с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Петър Колев от Гражданския демократичен съюз в Скопие изрази очакване такъв диалог да има не само между тях и Еврокомисията, но и с властите в Северна Македония.

Георги Трендафилов от Велес, Люпчо Георгиевски, който е председател на културния център "Иван Михайлов" в Битоля и Петър Колев от Гражданския демократичен съюз бяха сред македонските граждани с българско самосъзнание, които разговаряха с Оливер Вархей. Подготовката за срещата започва преди два месеца, а пред Вархей те са изложили своята гледна точка за събитията в Северна Македония.

"Ние сега започваме да работим. Обнадеждени сме и той също е обнадежден. Крайната цел на диалога с Брюксел е европейска Северна Македония. Нашата цел е да няма перипетии пред Македония. Ние искаме Македония да стане европейска членка, Македония да стане европейска страна, но това да не бъде за сметка на българите в Македония. Ние искаме една Македония, в която всички нейни граждани са равни пред Конституцията и законите, включително и македонските българи", каза Петър Колев, председател на партията "Граждански демократичен съюз" в Република Северна Македония.

Тема на разговорите е била и атаката срещу секретаря на българския културен център "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Необходим е задълбочен анализ на събитията, както и отговор на въпроса кой има интерес да предизвиква напрежение между Скопие и София.

"Ние интерес нямаме, Европейската комисия няма интерес. Нито България, нито Република Северна Македония има интерес. Не мога да ви кажа кой, защото ние не сме разследващи органи, не сме хора, които имат такава компетентност. Надявам се, че компетентните служби в Република Северна Македония е крайно време да назоват с имена кои са тези деструктивни сили, които работят против европейското бъдеще на нашата страна", каза Колев.

Освен диалог с Брюксел, беше поискано да има диалог и с властите в Скопие.

"Ние досега сме изпратили десетки писма, в които сме търсили срещи с президента Пендаровски, с министъра на вътрешните работи и с други институции. Единствено веднъж сме се срещали, аз съм се срещал като представител на общността с министъра Османи. За съжаление всичко онова, което бяхме говорили не се случва, а точно обратното. Виждаме регрес, а не прогрес", каза Колев.

Вчера върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел осъди нападението срещу Пендиков в Охрид и призова да спре националистическата реторика на политици, която насърчава омразата и насилието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов с убедителна победа на старта на турнир от ITF в Манакор
Иван Иванов с убедителна победа на старта на турнир от ITF в Манакор
Лудогорец с пореден силен трансфер, привлече бранител от Олимпиакос
Лудогорец с пореден силен трансфер, привлече бранител от Олимпиакос