НОВИНИ

По-евтини карти за градския транспорт за ученици и пенсионери, но не навсякъде

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:21, 01.02.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От днес влиза в сила намалението за градския транспорт за ученици и пенсионери. Децата до 10 години в цялата страна вече могат да се возят безплатно, но задължително с пластика.

В различните градове на страната отстъпките варират. Причината за това, е че в някои населени места, като София и Варна, отстъпката за пенсионери например е по-голямо от заложената от Министерски съвет. А в Пловдив няма да има промяна в преференциалните карти, а с тях ще се задържат настоящите цени, защото е имало призиви от страна на превозвачи за увеличение именно на тези превозни документи.

От 1991 г. децата до 7 години се ползват с правото на безплатен транспорт, от днес горната граница е повишена.

В София ученици, студенти и докторанти ще пътуват за 15 лв. месечно. Картите за пенсионери остават без промяна, тъй като и в момента отстъпката е двойно по-голяма от предвиденото от Министерски съвет.

"Децата до 10 години с едно посещение до ЦГМ ще могат да вземат своята пластика заредена за целия период на действие на постановлението", каза Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

В Пловдив също няма промяна, а цената на всички преференциални карти ще се задържи на 16 лв. за всички линии.

От общинското предприятие обясниха, че използват националното подпомагане, за да задържат досегашните цени.

"На този етап обсъждаме нови цени на всички превозни документи. Въпросната карта от 16 лева е на много ниско ниво", каза Георги Стоилов от ОП "Организация и контролна на транспорта", Пловдив.

Във Варна няма промяна в цената на ученическите карти за градския транспорт, както и на пенсионерите над 65-годишна възраст, тъй като и в момента използват по-голяма от предвидената правителствена отстъпка. Но промяната ще има за пенсионерите под 65 години - 21 лв. за една линия и 30 лв. за всички линии.

В Русе за всички линии на цялата градска мрежа учащите вече ще плащат 12 лв., вместо 45. За пенсионери цената е 14 лв. за всички тролейбусни линии или за една автобусна.

Сериозен интерес към картите за обществен транспорт в Русе още в първия ден от влизането в сила на новите намаления за учащи и пенсионери.

"Ние имаме една единна система, от която можем да проверим дали лицето е ученик. Същото се отнася и за възрастните граждани. При тях по-особеното е, че трябва да си носят пенсионното решение", каза Кремена Минева, началник на отдел „Транспорт" в Община Русе.

В Благоевград цените на картите за учащи става 20 лв., а за пенсионери 30 лв. Но доста от хората разказаха, че и с намалението от 9 лева цената си остава висока за тях.

Преференциалните условия ще бъдат валидни до края на тази година.

Парите ще бъдат преведени на превозвачите като компенсация за разходите им. Дотацията е възможна, благодарение на свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим". От Центъра за градска мобилност уточниха, че е изготвено предложение за промяна в наредбата. Очаква се през този месец да бъде одобрен механизъм, по който тези средства ще бъдат възстановени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое поднови тренировки на клубната си база под Аязмото
Берое поднови тренировки на клубната си база под Аязмото
Микяй Наим и Мирослав Киров отпаднаха на турнира Гран при по борба в Загреб
Микяй Наим и Мирослав Киров отпаднаха на турнира Гран при по борба в Загреб