НОВИНИ

НС реши: Минималната работна заплата ще е 50% от средната за страната

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:52, 01.02.2023 (обновена)
5717
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно парламентът реши минималната работна заплата да е 50% от средната за страната.

Решението предвижда размерът за следващата година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната заплата за страната за период от 12 месеца. Те включват последните две тримесечия на предходната година и първите две на текущата година.

Решението влиза в сила три дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември и влиза в сила от новата година.

"Убедени, че половин милион българи имат нужда от подкрепа, се радваме да кажем, че благодарение на нашата упоритост днес Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната. По груби изчисления това означава, че заплатата ще се увеличи с около 100 лева. За съжаление, залата не прие това да стане тази година, защото служебният кабинет не внесе бюджет за 2023 г. Сега кризата е много тежка, трудно се издържа и сега трябва да помогнем. Надяваме се през април да имаме редовно правителство, което да внесе бюджет за 2023 г. Много системи започнаха да издишат заради това, че няма бюджет", коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

Синдикатите не останаха доволни от приетата формула за изчисление на минималната работна заплата.

"Днес българският парламент най-накрая намери формула за минималната работна заплата. От една страна, формулата е правилна, но от друга не. 50% минимална към средна работна заплата не позволява да се тества тази адекватност на минималната работна заплата. Фиксирането е грешно. Това беше половинчата победа за българските работници. Когато вдигаме минималната работна заплата, не е за тези 500 000 работещи, а е за всички домакинства и бизнес", каза Любослав Костов от КНСБ.

"Беше приет императивен текст- минималната работна заплата да е точно 50% от средната. Това означава, че се обезсмисля социалният диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако някой очаква, че минималната работна заплата се определя от X+Y=Z... не можем да опростим икономическите усилия. Няма да влезе в сила от първи юли, за съжаление. Казаха: "Нас не ни интересува обедняването на българския работник". Предложението ни винаги е било автоматичен минимален механизъм", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито следобед, опасно силни пориви утре
Ветровито следобед, опасно силни пориви утре
Николай Киров: Добра подготовка с минимални контузии
Николай Киров: Добра подготовка с минимални контузии