НОВИНИ

Депутатите обсъждат промени в Кодекса на труда

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:14, 01.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите разглеждат промени в кодекса на труда, с които да се създаде механизъм минималната заплата да се определя спрямо средната.

Законопроектът, внесен от БСП и редактиран от ГЕРБ предвижда минималната работна заплата за страната за следващата година да се определя до 1 септември на текущата година и да е в размер на 50% от средната заплата. ГЕРБ предлагат да се разглежда средната заплата за предходната година, БСП 12 месеца назад, ПП - 6 месеца назад.

Думата "брутна" пред минимална работна заплата разпали спорове, че така хората на минимална заплата ще получават по-малко. В крайна сметка думата беше премахната.

Депутатите трябва да решат от кога механизмът ще влезе в сила - от 1 януари 2024 г., както предлагат ГЕРБ, или от 1 юли тази година, за което настояват от БСП.

Деница Сачева, ГЕРБ- СДС: "Предлагаме минималната работна заплата да се определя до 1 септември в размер до 50 на сто от средната заплата на предходната година. Да влезе в сила от 1 януари 2024 г."

Искрен Арабаджиев, ПП: "Не е добра практика през средата на годината да се увеличава заплатата, защото фирмите вече са си направили разчетите".

Корнелия Нинова, БСП: "Правим приложение да е 1 юли 2023 г. Не приемаме, че по средата на годината не може да се променя. Инфлацията не разбира този срок. Сега тези половин милион души имат нужда".

Ивайло Мирчев, ДБ: "ДБ ще подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 януари 2024 г. Да отпаднат думите "предходната година" и да се вземат думите "12 месеца от юли предходната година до юни настоящата година".

Севим Али, ДПС: "Ще подкрепим предложението за автоматичен механизъм за определяне на МРЗ от 1 януари 2024 г."

Георги Георгиев, "Възраждане": Когато създаваме механизъм за определяне на заплатата, трябва да имаме и спирачка - минималната да не пада спрямо предходната година".

Пленарният ден започна с декларации на ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП, както и минута мълчание, с която бяха почетени жертвите на комунистическия режим.

Вижте прякото включване на Милена Кирова от Народното събрание

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец привлече десен защитник от Олимпиакос
Лудогорец привлече десен защитник от Олимпиакос
България с общо шестима тенисисти в топ 100 на ранглистите при юношите и девойките
България с общо шестима тенисисти в топ 100 на ранглистите при юношите и девойките