НОВИНИ

Политически декларации в НС за жертвите на комунистическия режим

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:09, 01.02.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
политически декларации жертвите комунистическия режим
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На 1 февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев и Петър Стоянов.

По този повод в Народното събрание бяха прочетени декларации на част от политическите сили.

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: "Ден за признателност и почит на жертвите от комунистическия режим. Дълги години на тази дата почитаме невинните жертви на комунизма. След 9 септември 1944 г. за няколко месеца са убити 20 000 души, изселени са 30 000, дамгосани са като врагове на народа. Извършени са зверства. В следващите години в лагерите на смъртта са въдворени и измъчвани хиляди българи. Не бива да забравяме и изселването на българските турци. Опитите да бъдат омаловажени тези зверства не трябва да се случват. Нека се преклоним".

Людмила Илиева, ДБ: "Днес почитаме жертвите на комунизма. След 9 септември 1944 г. България потъна в беззаконие. Този народен съд осъди народа на комунистическа диктатура за десетилетия наред. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд. Вратата на непростимото зло е безвъзвратно отворено. Тези мракобесни времена са червена лампа, която да ни повтаря никога да не допускаме това да се повтори. Трябва да браним свободата всеки ден. Ние от ДБ сме приели, че човекът е в центъра".

Станислав Анастасов, ДПС: "Днешната дата ни дава повод за много размисъл. Управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на съюзниците, победители във войната. Това не е вярно. Тези присъди са изпълнени по т. нар. Московско примирие. Хиляди български мюсюлмани са изселени принудително. Казвам това не, за да обвиняваме някоя партия, а това е за всеки режим, който се саморазправя с неудобните и търси механизми, за да ги отстрани. Няма да позволим нито да се поругава паметта на тези хора, нито да използват същите приоми, за да налагат своите идеологии".

Никола Минчев, "Продължаваме Промяната": "Моята процедура щеше да е по-добре да я направя преди тази на малката руска коалиция, беше направено предложение за минута мълчание към жертвите на комунистическия режим. Това е едно от най-големите престъпления, нека да има минута мълчание".

Атанас Славов, ДБ: "Не за първи път се допуска в НС се допускат арогантен език. Беше употребена думата сган, моля да наложите санкция. За пореден път "Възраждане" изпълват поръчка на ГЕРБ да се блокира съдебната реформа. Недопустимо е, когато има отсъстващи по медицински процедури, да се спекулира така".

Почитаме жертвите на комунистическия режим

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив посреща Хемик Полице в последното си домакинство в групите на Шампионската лига
Марица Пловдив посреща Хемик Полице в последното си домакинство в групите на Шампионската лига
Костадин Костадинов: Гласуването на съдебната реформа беше тържество на политическото лицемерие
Костадин Костадинов: Гласуването на съдебната реформа беше тържество на политическото лицемерие