НОВИНИ

Почитаме жертвите на комунистическия режим

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:25, 01.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма. Така нареченият Народен съд е едно от най-големите престъпления срещу българския политически, интелектуален и военен елит.

Паметта на репресираните от комунистическия режим беше почетена пред мемориалната стена до НДК. Да се поклонят отидоха политици и граждани. В Народното събрание почетоха годишнината с минута мълчание.

Атанас Железчев е лежал два пъти в Старозагорския затвор. Първият път попаднал там през 1957 г., защото защитил земеделците, които не искали да влизат в ТКЗС.

"И аз написах един куп позиви и ги разпространявах в село Стралджа, сега град Стралджа, при разпространението бях заловен и ме осъдиха три години", казва той.

Втория път е през 1961 г. - като войник коментирал поведението на лидера на СССР Никита Хрушчов, който събул обувката си и ударил по трибуната в ООН. Атанас Железчев казва, че жертвите на комунизма трябва да се помнят и най-после трябва да се открие музей на репресираните:

"Правили сме много постъпки за такъв музей, все ни се отговаря, че няма финансови средства, няма сгради и така нататък".

На молебена пред храма до НДК дойдоха политици, граждани, близки на пострадали.

В словото си председателят на НС Вежди Рашидов каза, че днес трябва да покажем, че сме извлекли поуки от миналото:

"Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и българския народ над всичко, важно е с какво искаме да бъдем запомнени ние самите от поколенията - като българи срещу българи или като българи за българите".

В парламента депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на комунизма.

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Вече дълги години на тази дата демократичната общност почита невинните жертви на комунизма по предложение на президентите на България от СДС д-р Желю Желев и Петър Стоянов.

Никола Минчев, ПП: Става въпрос за отдаване на почит към жертвите на едно от най-големите престъпления към българския политически, интелектуален и военен елит.

Станислав Атанасов, ДПС: Българският комунистически режим като престъпен си намира място след всички онези други режими, които отнемат правата на собствените си граждани.

Людмила Илиева, Демократична България: Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден.

Мемориалът с имената на жертвите на комунизма днес беше отрупан с цветя и венци.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са ползите и рисковете от присъединяването към еврозоната?
Какви са ползите и рисковете от присъединяването към еврозоната?
Защо се стига до бягства от кризисните центрове у нас и доколко защитени са децата там?
Защо се стига до бягства от кризисните центрове у нас и доколко защитени са децата там?