НОВИНИ

Икономист: Българските органи не могат да надзирават или разследват Nexo, защото компанията не оперира у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 01.02.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или разследват дейността на Nexo поради простата причина, че тя не оперира в България. Това заяви в "Денят започва" икономистът Михаил Кръстев.

Според него технологията, по която работи компанията, не е подходяща за извършване на криминална дейност като пране на пари или финансиране на терористични организации, тъй като при криптовалутите има голяма прозрачност, а всяка трансакция оставя незаличима следа.

"Тя е крайно неподходяща за извършване на каквито и да е незаконни дейности и който реиши да я използва за такива, би бил един много глупав човек. Самият факт и доказателство за това е пресконференцията на прокуратурата, на която бяха посочили две трансакции от потребител на платформата към едно лице, оперативно интересно за израелските служби. Макар и те да бяха задраскали стойността на трансакциите самите адреси, които бяха посочени, са достатъчни, за да ги пуснем в която и да е безплатна търсачка и разберем всичко за тях. Тоест, тази прозрачност - тя е незаличима, неманипулируема. Не може да се вкара фалшива трансакция там. Крайно неподходяща е както за тероризъм, така и за пране на пари, защото винаги оставя следа", каза Кръстев.

Според него скандалът с Nexo има политически оттенък, а по време на дебата в анкетната парламентарна комисията са се говорили повече политически неща, отколкото такива, свързани с правния казус.

"Подобни акции ни отдалечават от това да бъдем фактор в сферата на криптовалутите. Когато говорим за този сектор, има държави, които се позиционират така че да го развиват - като Дубай. Ние с публичното говорене, свързано със сектора, неминуемо се отдалечаваме", изтъкна той.

Той определи работата на комисията по казуса Nexo като прахосване на парламентарно време.

„Комисията за финансов надзор, НАП и прокуратурата не са представили никаква допълнителна информация и няма нарушения, които да не са известни на обществото. И комисията Nexo можеше да бъде прессъобщение, което тези органи да публикуват”, коментира Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл надви Саутхямптън и в реванша и е на финал за Купата на лигата
Нюкасъл надви Саутхямптън и в реванша и е на финал за Купата на лигата
Станимир Беломъжев със сребро от европейското по ски ориентиране в Латвия
Станимир Беломъжев със сребро от европейското по ски ориентиране в Латвия