НОВИНИ

Израел обмисля изпращане на военна помощ за Украйна, Киев ще настоява за ускорено приемане в ЕС

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:09, 01.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Израел може да изпрати военна помощ на Киев, включително своята ПВО система "Железен купол". Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху в интервю за Си Ен Ен. До момента страната се въздържаше от оказване на подкрепа на Киев с аргумент, че въздушното пространство на съседна Сирия е контролирано от Русия. Междувременно в навечерието на срещата ЕС-Украйна в Киев, президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му очаква конкретни решения относно своето бъдеще в евросъюза. Европейските лидери ще бъдат в украинската столица на 3 февруари.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Жозеп Борел ще са в делегацията, която се очаква да пристигне в Киев за срещата с украинските лидери в петък. В навечерието на срещата ЕС-Украйна, президентът Зеленски настоя за по-бързо приемане на страната му в Евросъюза и подчерта, че ще очаква "новини" по време на разговорите. От юни миналата година страната е със статут на кандидат за членство, но трябва да извърши редица реформи, включително в областта на борбата с корупцията.

"Изготвяме украинската позиция за преговори с представителите на ЕС. Най-важното е, че вече работим върху необходимите реформи в страната. Реформи, които ще променят социалната, правораздавателната и политическата реалност по такъв начин, че те да бъдат по-прозрачни и ефективни", заяви украинският президент.

Зеленски предупреди и за очаквана нова ескалация на сраженията. Украинските сили твърдят, че противно на твърденията на Москва, че е превзела Бахмут, той остава под техен контрол, но ожесточените сражения продължават.

Междувременно австрийският президент Александър ван дер Белен пристигна на неочаквана визита в Киев. Заедно с министрите на околната среда и на икономиката, той е пътувал до украинската столица без предварително да обявява намеренията си.

По думите му, макар Австрия да е "военно неутрална", тя не е политически неутрална и Виена засвидетелства категоричната си подкрепа за Киев. В интервю за Би Би Си "За" приемането на Украйна в НАТО пък се обяви новият чешки президент Петер Павел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси счупи трансферния си рекорд, привличайки Енцо Фернандес от Бенфика
Челси счупи трансферния си рекорд, привличайки Енцо Фернандес от Бенфика
Цяло село трябва да смени документите си за самоличност заради нови адреси, местните са против
Цяло село трябва да смени документите си за самоличност заради нови адреси, местните са против