НОВИНИ

Главният прокурор участва в международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна в Конгреса на САЩ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:15, 01.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

За засилване на сътрудничеството между службите на евроатлантическите партньори призова главният прокурор Иван Гешев по време на дискусия в Конгреса на Съединените щати за последиците от руската агресия в Украйна.

Според Гешев след началото на войната се наблюдават засилени хибридни операции през медиите, както и все повече кибератаки, които идват от Русия.

Дискусията в Конгреса на Съединените щати е организирана от консерваторите - конгресмени Пийт Сешънс и Робърт Адерхолт. В нея са се включили представители на страните от Югоизточна Европа и генералния секретар на Парламентарната асамблея на ОССЕ Роберто Монтела. Центърът на дебата е бил около активността на руските служби в страните, които са близо до Украйна.

"С оглед на агресията, руската агресия срещу Украйна, която е близо до нашите граници, становището ми и становището на прокуратурата, че се засилва интензитета на руското зловредно влияние в България и за съжаление противодействат, включително и с оглед взаимодействието ни с нашите евроатлантически партньори не е на съответното ниво", каза Гешев.

Пред участниците във форума главният прокурор е призовал страните в региона да засилят сътрудничеството си и заедно да противодействат на руското влияние.

"И тук маркирах, че не говоря толкова за класическите форми като шпионаж, а за нови методи за дестабилизиране на демократичните страни, като хибридните медийни атаки, като кибератаките, които видяхме всички ние. Напомних за организацията "Килнет", която също спомеха в изказването си. Случаи, когато се заобикалят санкциите на ЕС и САЩ чрез криптобанки и криптоплатформи", каза Гешев.

Гешев е запознал участниците в дискусията и с действията на българската държава срещу агенти на руските разузнавателни служби у нас, които са работили под дипломатическо прикритие.

"Подобрихме със сигурност комуникацията си, изградихме лични контакти и се надявам, че заедно ще постигнем добри резултати в тези насоки, които посочих", каза главният прокурор.

По време на дискусията е обсъдено и засилващото се влияние на Китай в региона.

На снимките: Иван Гешев с конгресмените Робърт Адерхолт (горе) и Пийт Сешънс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се стига до бягства от кризисните центрове у нас и доколко защитени са децата там?
Защо се стига до бягства от кризисните центрове у нас и доколко защитени са децата там?
Челси счупи трансферния си рекорд, привличайки Енцо Фернандес от Бенфика
Челси счупи трансферния си рекорд, привличайки Енцо Фернандес от Бенфика