НОВИНИ

Последно заседание на правителството на Гълъб Донев

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
10:00, 01.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Компенсациите заради високите цени на тока ще продължават до края на март, реши в последния ден от работата си служебното правителство. От програмата се възползват около 633 000 небитови крайни клиенти, както и доставчиците на ток.

И още едно решение на правителството от днес. Кабинетът отпусна над 776 милиона лв за поддръжка и изграждане на нови пътища у нас.

На последното заседание премиерът Гълъб Донев благодари на министрите за работата им.

"Благодаря ви че преди 6 месеца проявихте смелост, а може би и доза безразсъдство, като се съгласихте да сте министри и да се откажете от правото си на лично спокойствие. Въпреки нападките, провокациите и проблемите, показахте нерви и характер в битките, които водихме, за да върнем държавата на хората. Защото държавата принадлежи на хората, а най-добре управлява този, който е готов да се раздели с властта си във всеки миг. Държавата не е за частно ползване, а на хората. Във всичките си действия се ръководехме от конституцията, законите и интересите на българските граждани", заяви Донев в началото на последното заседание на оглавявания от него служебен кабинет.

Предстои Министерски съвет да бъде разпуснат с указ на президента Румен Радев и след това да бъде назначен нов.

Президентът вече обяви, че Гълъб Донев ще оглави и следващото служебно правителство. Не е ясно обаче кои от министрите ще запазят постовете си.

"Всички имаме дълг в тази насока и ако президентът счете, че можем да работим още, сигурно всеки от колегите ще се отзове", каза Явор Гечев, служебен министър на земеделието и храните.

"Ако президентът прецени, така най-вероятно бих бил готов, но пак трябва да се структурират задачи, цели и всичко останало", каза Николай Милков, служебен външен министър.

От отпуснатите средства за пътищата у нас 158 милиона лв ще отидат за зимно почистване. 150 млн. лв. са предназначени за големи и важни инфраструктурни обекти, които в момента се строят.

"Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 километра", каза Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

Правителството отпусна 776 милиона лева за поддръжка на пътната инфраструктура

С част от отпуснатите средства ще се финансира и укрепване на свлачището при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, като целта е движението в участъка в посока от Гърция към София да бъде пуснато до 3 месеца.
Пари ще отидат и за строителни работи на участъка Драгоман-Калотина на магистрала „Европа“, който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

Министър Шишков обясни, че с близо 440 млн. лв. ще бъдат изплатени задълженията за ремонти на пътища, които държавата е възлагала в периода 2020 – началото на 2021 година, за които досега не са били осигурени средства и това създаде напрежение в пътния бранш. Но тези пари са само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване от парламента.

"Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш", каза Шишков.

Външният министър Милков съобщи, че Иван Демерджиев ще присъства на отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари. Очакванията му са всичко да премине "тихо и кротко".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Гласуването на съдебната реформа беше тържество на политическото лицемерие
Костадин Костадинов: Гласуването на съдебната реформа беше тържество на политическото лицемерие
Манчестър Юнайтед взе под наем Марсел Забитцер до края на сезона
Манчестър Юнайтед взе под наем Марсел Забитцер до края на сезона