НОВИНИ

Гребен планина - най-живописната планина в Западните покрайнини (Снимки)

Десислава Кулелиева
от Десислава Кулелиева
11:17, 08.05.2021
5013
Чете се за: 03:02 мин.
Галерия
гребен планина живописната планина западните покрайнини
Слушай новината

Гребен планина се намира на около 70 км от София, до село Врабча. По-голямата ѝ част се намира на територията на Сърбия. Въпреки малката площ на българска територия, тя предлага много интересни забележителности и маршрути.

В Гребен е връх Драговски камик (1118 м). Северното му чело е с форма на висока пирамида и затова е наричан "Трънският Матерхорн". Върхът е праисторическа, антична и късноантична крепост. Намира се между трънските села Врабча и Филиповци.

Изкачването на връх Стакьов камък (1051 м) от село Врабча е вероятно най-краткият маркиран туристически маршрут. От него се откриват чудесни гледки към Руй, Стара планина, Ездимирска планина, Завалска планина, както и към Влашка и Гребен в Сърбия.

Връх Гарванов камък (1008 м) е на най-северната част от билото. Мястото е тракийско светилище и там могат да се видят разнообразни скали и камъни с причудливи форми, на някои от които има издълбани символи.

Най-висок връх на българска територия е връх Голеш с надморска височина от 1156 м. Той се намира на самата граница, поради което се изисква да се уведоми Гранична полиция. А най-високият връх на планината е в Сърбия - Дзиглина ливада, висок 1337 м.

Вляво от шосето, водещо от пътя за град Трън към село Врабча, непосредствено преди първите къщи на селото, се отбива малка пътечка, водеща до Врабчанският (Врабченският) водопад.

Водите на водопада идват от Врабчанската река и падат от около 4 метра. Над него във варовиковите стени са се образували множество пукнатини, скални ниши и пещери. Непосредствено преди водопада реката е прокопала двадесетметров скален тунел. От дясната му страна има карстов извор с чешма. В близост до водопада е изграден кът за пикник и отмора.

Районът около водопада е подходящ за любителите на скално катерене. Миналата година COVID-19 вдъхнови алпиниста Николай Петков, който кръсти катерачен маршрут край Врабчанския водопад с името “Корона вирус”.

От водопада може да се направи кратък преход до село Банкя, в което има минерален извор и басейн.

В близост могат да се разгледат още Бежанската пещера, Драговското врело, Ябланишкото ждрело и още няколко малки пещери и водопади.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските таекуондисти започнаха с две победи днес на олимпийската квалификация
Българските таекуондисти започнаха с две победи днес на олимпийската квалификация
Мими Христова: Това беше моят ден
Мими Христова: Това беше моят ден