НОВИНИ

Григор Димитров спечели тричасова битка с Типсаревич

григор димитров спечели тричасова битка типсаревич
bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 26.05.2019
Чете се за: 01:25 мин.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 2-ия кръг на турнира от Големия шлем Ролан Гарос, след като отстрани на старта 34-годишния сръбски ветеран Янко Типсаревич с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7 (4), 6:4, а срещата продължи 3 часа и 7 минути. Във втория кръг Димитров ще играе с Марин Чилич (Хърватия), който на старта победи Томас Фабиано (Италия) с 6:3, 7:5, 6:1.

Преди мача Типсаревич влезе като 317-и в световната ранглиста със защитена ранглиста ,участва заради много бройни контузии в последно време, но е бивш номер 8 в света. 34-годишният Типси е осминафиналист на "Ролан Гарос" през 2012 година.

Григор Димитров спечели първите два сета и очакванията бяха за негова лесна победа, но в крайна сметка срещата приключи в пет части. В първия сет Димитров успя да наложи волята си след 3:3, като в първите шест гейма двамата си размениха по един пробив. Григор изравни с пробива си и след това завърши с 6:3, реализирайки още един.

Серията на Димитров продължи и във втория сет по най-добрия начин, където той спечели с 6:0, увеличавайки серията си на 10 поредни гейма. Тази част беше рекордно къса и продължи само 22 минути.

В третата част Димитров стартира с пробив и нещата изглеждаха павирани за негов успех, но след това допусна ри-брейк за 1:1. Добрият сервис на Димитров продължи и до 3:3 в третия сет, като тенденцията от първия сет се върна. В осмия гейм Димитров направи форхенд-уинър, но сърбинът показа отлични умения в защита, като провокира няколко грешки на Григор и осъществи пробив за 3:5. Българинът изглеждаше без идеи в този гейм и по-скоро реагираше на ударите на противника, като Типсаревич взе сета с 6:3.

Четвъртият сет достигна до тайбрек, като двамата си размениха по един пробив. 34-годишният Типсаревич реализира за 3:2, но след това българският тенисист му го върна за 5:5, което доведе частта до тайбрек. Там Типсаревич поведе с 3:0, след това с 4:2, за да вземе от раз частта със 7:4.

Григор осъществи пробив за 5:4 в третия сет, което се оказа важният момент за успеха в мача. Типсаревич опита да върне интригата след като поведе в последния 10-и гейм на петия сет, но нямаше сили и в последния си удар изпрати топката в аут до линията.

Номер 11 в схемата на турнира Чилич пласира 13 аса и срещу италианеца Томас Фабиано с 6:3, 7:5, 6:1. Фабиано игра най-добре във втория сет, в който сервираше за успеха при 5:4, но допусна обрат, като до края на мача спечели още само един гейм.

Фото: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управляващи и опозиция с равна подкрепа в Румъния
Управляващи и опозиция с равна подкрепа в Румъния
ЦИК: 26.22% е избирателната активност към 17 ч.
ЦИК: 26.22% е избирателната активност към 17 ч.