НОВИНИ

Грузия след избора - между "мечтата" и манипулацията

Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви победа на изборите, опозицията не я признава

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
12:08, 27.10.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Управляващата партия в Грузия "Грузинска мечта" обяви победа на изборите. При преброени почти 99,3% от бюлетините "Грузинска мечта" получава 54,2 на сто от гласовете, а опозицията - 35%. Вотът се проведе при висока за страната избирателна активност - 59%.

Въпреки официалните резултати, които контролираната от управляващата "Грузинска мечта" - Централна избирателна комисия съобщи, опозицията не признава резултатите от вота вчера и обяви, че властите в Тбилиси се опитват да откраднат гласовете им и да извършат държавен преврат. Според официалните данни на ЦИК грузинската опозиция получава близо 30%, но четирите партии и коалиции не признават този резултат и обвиняват "Грузинска мечта" в кражба и манипулация.

Пред БНТ лидера на коалицията "Силна Грузия" влиятелния финансист и банкер Мамука Харадзе коментира:

Мамука Харадзе, лидер на коалицията "Силна Грузия": "Както виждате зад мен, зад гърба ми, ние работим за преброяването на всички гласове и избиратели, защото "Грузинска мечта" е известна като фалшификатор не само на изборни резултати, но и на всички останало. Ние ще защитим всеки отделен глас и ще защитим нашето грузинско бъдеще".

От своя страна и Ана Долидзе, която е също лидер от формацията не изключи властите в Грузия да извършат манипулация. Ето какво още тя каза пред БНТ:

Ана Долидзе, съпредседател на "Силна Грузия": "Това е възможно от посланията, които наблюдаваме в момента. Виждаме, че има проблем с технологията на изборния процес, но се надявам, че като цяло Централната избирателна комисия и Грузинска мечта ще разберат, че е важно да бъде уважен изборът на грузинците. Ние разбираме, че трябва да защитим нашия вот."

Изборните екипи на грузинската опозиция работиха цяла нощ по събирането на информация за всички секции в страната. Ясно е, че управляващата партия "Грузинска мечта" губи четирите най-големи града както и столицата Тбилиси и гласовете на грузинската диаспора в чужбина.

Днес опозицията се очаква да проведе голям протестен митинг в Тбилиси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с машините: На места в София излязоха празни разписки
Проблеми с машините: На места в София излязоха празни разписки
С флекс и рязане на врата започна изборният ден в 39-а секция в Пловдив
С флекс и рязане на врата започна изборният ден в 39-а секция в Пловдив