НОВИНИ

Часове до началото на изборния ден в САЩ

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 27.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

В Българския център в Нова Англия край Бостън, САЩ, избирателните доброволци за пореден път предоставят възможността на българската общност в района да гласува извън пределите на България. Сградата на Българския център, в която също се помещават и българското училище и българската църква в Бостън, тази неделя е домакин на една от двете секционни избирателни комисии край Бостън.

Предварително подадените заявления за гласуване на тези избори общо за Масачузетс са почти двойно по-малко от парламентарните избори например през април 2023 г., но ниската цифра може да се дължи и на факта, че тук, както и навсякъде другаде в чужбина, автоматично бяха открити секции на местата, където поне веднъж през последните 5 години са гласували повече от 100 души. Така в щатите Масачузетс и Кънектикът автоматично бяха открити общо 5 секции – 2 край Бостън, по 1 на о-в Нантъкет и в Хаянис на Кейп Код; както и 1 в Норуолк. Това са и най-близките избирателни секции общо за Нова Англия – включително и за щатите Роуд Айлънд, Мейн, Ню Хемпшир и Вермонт.

В чужбина можем да гласуваме само за Народно събрание - за партия или коалиция. Нямаме възможност за преференции, каквито има в бюлетините в страната. Така гласовете ни помагат само на конкретната партия или коалиция да влезе в парламента.

Тази есен, поредните предсрочни парламентарни избори в България съвпадат със сезона на американските избори (на 5 ноември.) На много места тук, в САЩ, вече тече ранното гласуване в американските избори и този уикенд са отворени и ранните секции за гласуването в американските избори. В тях имаме възможност и да гласуваме и по пощата - с предварителна заявка. И така, за много от сънародниците ни в района на Бостън, този уикенд включва гласуване както в българските предсрочни парламентарни избори, така и в американските избори в откритите ранни избирателни секции или по пощата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин или бели разписки издават машини в Бургас
Половин или бели разписки издават машини в Бургас
Изборният ден в Разград започна спокойно и без напрежение
Изборният ден в Разград започна спокойно и без напрежение