НОВИНИ

Много избиратели - ниска активност: Над 11 000 имат право на глас в с. Бело поле

Селото е известно с хилядите регистрирани македонски граждани с двойно гражданство, повечето от тях дори на един и същи адрес

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 27.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой избиратели по списък, но ниска активност. Такава е ситуацията на всеки един избор, произведен в благоевградското село Бело поле през последните 15 години.

Селото е известно с хилядите регистрирани македонски граждани с двойно гражданство, повечето от тях дори на един и същи адрес.

Право да избират народни представители в българския парламент имат български граждани с постоянен адрес на територията на страната.

Изискване, което важи с пълна сила не само за българските граждани, но и за тези с двойно гражданство. Така от години в благоевградското село Бело поле право на глас имат над 11 000 души.

"Защото в това населено място своя постоянен адрес са получили един голям брой български граждани, които са получили своите паспорти, бидейки граждани на съседната ни Република Северна Македония. Имаме избирателен списък, който отговаря на всички правила на Изборния кодекс", заяви Мартин Бусаров, председател на РИК - Благоевград.

Избирателните списъци са 400 страници. В деня на вота това прави трудно намирането на едно измежду всички над 11 000 вписани имена.

"Списъкът е буквално такова нещо. Минимум седим по двама човека на списък. Като има повече хора дори заставаме по трима, за да е по-лесно, защото се е случвало да изпада списъкът, защото наистина е много голям и като се преметне малко повече и тръгне някоя страница като хармоника изпада на земята", допълни Нино Петров, заместник-председател на СИК 129 - Бело поле.

Проблем има и със съхранението и пренасянето на хилядите бюлетини за секцията, които реално остават неизползвани, тъй като в селото гласуват около 400 човека.

"Няма пречка за спестяване на тези усилия на СИК всъщност да получат бюлетини около и малко по-голям от гласувалите на миналите избори. Тъй като постоянно живеещи в селото са около до 900 души. При 14 000 бюлетини ние имаме реално използвани около 500 от тях", коментира Мартин Бусаров, председател на РИК-Благоевград.

"Веднъж е правено. Дори беше разделен списъкът. Македонските граждани в един списък - българските в друг. Но цялата процедура е много дълга. Буквално със седмици наред се ходи до РИК да се иска да се случи това нещо. Просто не си заслужава времето и усилията", каза още Нино Петров, заместник-председател на СИК 129 - Бело поле.

От Община Благоевград заявиха за БНТ, че имат трайна политика да раздават на секциите съответния брой бюлетини, отговарящи на избирателните списъци.

С цел избягване на спекулации в помещенията, определени за съхранение на изборните книжа, не остават резерви, което не позволява в село Бело поле да бъдат доставени значително по-малко бюлетини, за да се улесни работата на секцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Вълчев: Здравият разум и логиката трябва да се върнат в политиката
Ивайло Вълчев: Здравият разум и логиката трябва да се върнат в политиката
Елеонора Тонева в предаването "Аз съм"
Елеонора Тонева в предаването "Аз съм"