НОВИНИ

Как започна изборният ден в секциите в чужбина?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:09, 27.10.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Изборният ден във Великобритания, Белгия, Германия, Нидерладия и останалите държави от Западна Европа започва в 7.00 часа местно време. Най-много избирателни секции има във Великобритания - 112, в Германия има 66, в Испания - 64, Италия - 27, Нидерландия - 25, Франция - 17, в Белгия има 16 секции. Секциите са винаги в посолствата или други български институции в столиците, а в останалите градове - на различни места - в хотели, зали, училища. Хората, които искат да гласуват, могат да намерят адресите на сайта на Министерството на външните работи. Самите посолства също подробно информират българите за адресите, най-вече в социалните медии. В част от секциите, обикновено в столиците или в по-големите градове, може да се гласува и с машини.

Всички българи в чужбина могат да гласуват в някои от тези секции в държавите, в които живеят, без значение дали предварително са подали заявление или не. На място се попълва заявление и може да се гласува. Българите от България, които в някоя от държавите от Западна Европа за туризъм и посещение, също могат да гласуват в някои от секциите, като се регистрират на място. Разликата при гласуването е, че може да се гласува само за партии и коалиции, но няма преференции.

От посолството на България в Белгия съобщиха за БНТ, че подготовката за изборите е преминала добре, на всички места има и пълен състав на секционните секции. Във всяка една комисия трябва да има и представители на държавната администрация, което означава, че почти всички българи, които работят в посолствата и други български институции извън граница, участват в организацията на изборите.

Избирателната активност в Западна Европа до голяма степен е отражение и на избирателната активност в България, т.е. ниска в сравнение с изборите в другите държави. Изборът на българите в чужбина се различава от избора в България. Освен това обикновено има разлика между гласуването в столиците и останалите градове.

Интересът към изборите в България на чуждите медии не е голям. Постоянният цикъл от избори в България вече не представлява интерес, въпреки че България е член на ЕС и липсата на политическа стабилност в страната се усеща на много нива в европейските институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трипъл-дабъл на ЛеБрон изведе Лейкърс до трета поредна победа в НБА
Трипъл-дабъл на ЛеБрон изведе Лейкърс до трета поредна победа в НБА
Костадин Костадинов: До гуша ми дойде
Костадин Костадинов: До гуша ми дойде