НОВИНИ

С флекс и рязане на врата започна изборният ден в 39-а секция в Пловдив

Сменени адреси на секции и блокирали машини затрудниха началото на изборния ден

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
11:58, 27.10.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Сменени адреси на секции и блокирали машини затрудниха началото на изборния ден в Пловдив и областта. Заради продължаващи ремонти на учебни заведения 30 секции бяха преместени в различни училища и това създаде объркване и неудобства за част от гласоподавателите.

С флекс и рязане на врата започна изборния ден във 39-а секция в район Централен в Пловдив. До куриозния случай се стигна след като патрона на бравата хлътнал навътре и трябвало да бъдат взети непопулярни спешни мерки. С малко закъснение там изборния процес вече тече нормално, а вратата ще бъде поправена.

Пред училище "Пейо Яворов" тече мащабен ремонт. Заради санирането секциите, които традиционно са тук, сега са разпределени в други три други учебни заведения от района. След едномесечна информационна кампания от страна на общинската администрация, все пак днес имаше немалко хора, които идваха тук за да гласуват.

И бяха посрещани от служител на кметството на район "Северен", който ги насочваше според адресната им регистрация къде да отидат. Загубата на време не изнерви повечето хора, но затруднението се оказа голямо за хората с двигателни ограничения. А точно в една от преместените секции машината блокира още при първия опит за гласуване.

За първи път 66-а секция от район Северен на Пловдив работи в училище "Христо Ботев", вместо в познатото "Пейо Яворов". А с вота на първия гласоподавател тази сутрин машината блокира.

"Не извади разписка. Уведомени са техниците и всеки момент ги очакваме да дойдат. Ако не може да се оправи машината продължаваме по методическите указания", обясни Паско Славов, който е председател на 66 СИК - район "Северен".

След серия от опити техниците да върнат машината в изборния процес гласуването продължи с хартиени бюлетини. Сред първите с успешен вот беше и Димитър Танчев, който отначало отишъл в училище "Пейо Яворов". В суматоха разбрал, че е на погрешното място. И заедно с възрастна жена попаднала в неговото положение, почти изгубили мотивация да гласуват.

"Отказахме се от това нещо, докато мина една жена и каза, че е проверила в интернет и ние ще бъдем в Ботевото училище и тръгнахме насам, което ни костваше около половин час, защото стояхме пред училището дано да мине някой да каже къде да отидем", обясни Димитър Танчев.

В помощ на всички, които идват да търсят информация, пред входа на училището в ремонт стои счетоводителката на кметството в район "Северен". За Мария Костова това ще е дълъг работен ден и ще продължи до 20.00 часа вечерта.

"Идват хора, които не са се информирали предварително. Дори и да са притеснени аз ще ги упътя, ще им покажа кое от училищата, посоката и ще се разходят малко", коментира Мария Костова, която е счетоводител в район "Северен" Пловдив.

Повечето хора приемаха без притеснение промяната и след кратко ориентиране по памет тръгваха към училищата, където са преместени секциите.

Въпреки неудобството в секциите с променени адреси, се очаква висока избирателна активност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия след избора - между "мечтата" и манипулацията
Грузия след избора - между "мечтата" и манипулацията
250 000 българи във Великобритания могат гласуват, ще бъдат ли активни?
250 000 българи във Великобритания могат гласуват, ще бъдат ли активни?