Хаджигенов: Доказва се тезата, че у нас няма прокурор, който да разследва главния прокурор

от БНТ
08:31, 28.07.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

Не търсим политически реваншизъм с Временната комисия за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та. Искаме да направим това, което не беше направено от органите, които трябва да го правят и на които им плащаме заплатите. Това заяви в "Денят започва" председателят на комисията Николай Хаджигенов.

Той определи хода на Бойко Рашков да изпрати сигнала срещу Иван Гешев до директора на Националната следствена служба като "интересен ход".

"Доказва се тезата, че у нас няма прокурор, който да разследва главния прокурор", каза Хаджигенов.

По отношение на полицейското насилие, според Хаджигенов, разследване е нямало.

"Имаше замитане на следите, има повдигнати обвинения на пострадалите, каквато практика има дългогодишно", каза той.

Хаджигенов заяви, че полицаите, които се виждаха в кадрите, че бият младежи на протестите, вероятно само са смъмрени, имената са им скрити.

"Изискали сме от министъра на вътрешните работи всички данни, всички събрани доказателства и обществото трябва да знае кой са тези хора, защо го направиха, кой го разпореди", каза Хаджигенов.

По думите му на протеста на 2 септември МВР е допуснал агитките на протеста. Той потвърди, че ще извикват на изслушване в комисията бившите министри.

Комисията вчера е взела решение всеки член да изготви списък и след като се запознаят с първите документи се започва изслушване първо на групи пострадали, свидетели и извършители - на последно място.

"Надявам се междувременно да успеем да започне правосъдната реформа, да махнем Гешев, за да има смисъл от това нещо. Защото, ако не махнем Гешев и не променим прокуратурата, това ще остане политически акт. Аз не бих го допуснал", каза Хаджигенов.

Той прогнозира, че ще има кабинет, който ще бъде доста по-различен.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Дани Ганчев ми даде пълен картбланш в ЦСКА
Стойчо Младенов: Дани Ганчев ми даде пълен картбланш в ЦСКА
Крищоф Милак подобри рекорда на Майкъл Фелпс
Крищоф Милак подобри рекорда на Майкъл Фелпс