НОВИНИ

В САЩ препоръчват и ваксинираните да носят маски в закрити помещения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:15, 28.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
САЩ
Слушай новината

Напълно ваксинираните американци да носят предпазни маски в закрити помещения.

Препоръката отправиха американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Тя се отнася за районите, където коронавирусът се разпространява бързо.

В Съединените щати е регистрирано увеличение на новите случаи, което се дължи основно на по-заразния Делта вариант на вируса.

Според президента Джо Байдън ваксинацията и маските са начинът американците да се върнат към нормалния живот.

На емблематичния "Таймс скуеър" в Ню Йорк хората одобряват препоръката да се носят маски на обществени места на закрито, дори от напълно ваксинираните.

"Мисля, че е добра идея, защото по-добре да сме в безопасност, отколкото да съжаляваме. Човек никога не знае какво се случва", каза американка.

Здравните власти препоръчаха също всички ученици и учители от детските градини до 12-ти клас да носят маски, независимо от ваксинационния си статус. Така децата ще могат да се върнат на училище присъствено. С новите препоръки се прави крачка назад, след като през месец май беше съобщено, че милиони ваксинирани американци могат да свалят маските.

"Става дума за много необичайно и рядко явление. Ваксинирани хора може да имат пробивна инфекция, знаем го като научен факт, и те да пренесат вируса на незаразен човек. Поради тази причина Центровете за контрол и превенция на заболяванията промениха препоръката си, по-конкретно - ако сте в закрито помещение, трябва на носите маска", заяви д-р Антъни Фаучи, експерт по заразни заболявания.

Пробивна инфекция означава заразяване въпреки поставена ваксина. Като причини се посочват неправилното приложение или съхранение на ваксини, както и мутации на вируси.

Един от всеки девет нови случая на COVID-19 е в САЩ. В 63% от американските окръзи се отчитат високи нива на предаване на вируса. Делта вариантът е сочен за основна причина за новия скок на заразените. Друго наблюдение на здравните власти е, че почти всички пациенти, приети в болница през последните седмици, не са били ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картините на Ван Гог "оживяха" в Мюнхен
Картините на Ван Гог "оживяха" в Мюнхен
Изслушaха Рашков и Кацаров в парламента
Изслушaха Рашков и Кацаров в парламента