НОВИНИ

Прокуратурата: Разрешението за строеж на Алепу е нищожно

Александър Марков
от Александър Марков
20:37, 27.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Разрешението за строеж, с което инвеститорът в Алепу е започнал строителството на обекта там, е нищожно, според Върховната административна прокуратура. Това заяви в "Денят започва" по БНТ ръководителят ѝ Десислава Пиронева.

Тя обясни, че миналата година прокуратурата е направила проверки за незаконни строежи по цялото Черноморие, а резултатите показват редица нарушения на Закона за устройство на територията и екозаконодателството.

Първоначалното разрешение за строеж на Алепу е било за подпорна стена, но впоследствие самият инвеститор се е отказал от него с нотариално заверена декларация, обясни ръководителят на ВАП Десислава Пиронева.

"И е предприел мерки за снабдяване с ново такова. Именно то се явява незаконосъобразно, според нас, нищожно, поради което ВАП направи пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и сезира компетентната местна окръжна прокуратура, а именно Окръжна прокуратура - Бургас, която внесе протест срещу това разрешение за строеж", каза Десислава Пиронева, ръководител на ВАП, зам.-главен прокурор.

Делото е приключило на първа инстанция, като съдът е обявил разрешението за строеж за нищожно.

"Предстои, обаче, разглеждане на делото от ВАС, първото заседание е насрочено през есента на 2021 година", допълни Десислава Пиронева.

Според прокуратурата, това означава, че строежът трябва да бъде съборен.

"Това би следвало да стане, защото на практика изграденото след първоначалното, първото, разрешение за строеж се явява незаконосъобразно", подчерта Десислава Пиронева.

Проверки за незаконни строежи са направени по цялото Черноморие, обяви още Пиронева.

"По инициатива на ВАП ние влязохме в парк "Росенец", работата оттам нататък е на контролните органи. По инициатива на ВАП бяха констатирани отново подобен род нарушения в Обзор и на много други места, на Буджака, Созопол", каза още Десислава Пиронева.

Правомощията на прокуратурата, обаче, са дотам - да накара контролните органи да си свършат работата в тези случаи, обясни Пиронева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли забрана за шатри на плаж Смокиня?
Има ли забрана за шатри на плаж Смокиня?
Измамници точат банкови сметки онлайн, подлъгали и наша оперна прима
Измамници точат банкови сметки онлайн, подлъгали и наша оперна прима