НОВИНИ

Експертни срещи: Разговорите за правителство продължават

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:25, 27.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават разговорите на експертно ниво между "Има такъв народ" и парламентарно представените партии. Темите днес бяха енергетика, образование и здравеопазване.

Две от парламентарно представените групи - "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" днес проведоха разговори с "Има такъв народ" на тема "Енергетика".

Това, което казаха от "Изправи се БГ! Ние идваме!", е, че програмите им с ИТН на тема "Енергетика" се припокриват почти на 90%. Поставили са въпроса за това да не се строи "Белене" и настояват седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" да има.

От "Демократична България" са на противоположно мнение по отношение на реактора - те смятат, че той не трябва да съществува, също са против "Белене", поставили са специално въпроса затова "Мини Марица" да запазят колкото могат повече работни места.

"Очакванията са много положителни", заяви Иван Хиновски, енергиен експерт на ИТН.

"Ядрената енергетика и нейното развитие, диверсификацията най-вече, газовите коридори, диверсификацията на източниците, разбира се енергийната ефективност, начинът, по който се провежда, цифровизацията в работата на ЕСО, много са. "Белене" - не, седми реактор на "Козлодуй" - да. Има много неща, които трябва да се свършат тепърва и това, което мога да кажа, е, че ще работим очевидно много сериозно по тези въпроси, след като имаме толкова много съвпадения, жална му майка на бъдещия министър", допълни Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Очевидно отрасълът е изключително болен и са нужни смели реформи. Либерализацията на пазара, влизането на чисти и екологични производители на електроенергия, защото по света токът е изключително евтин, виждаме и в България включително. За "Белене" ние сме изключително против и няма как да подкрепим такъв проект, това е ясно от години насам и няма как да отстъпим от тази позиция", добави Владислав Панев, депутат от ПГ на "Демократична България".

По рано днес в централата на "Да, България" е имало среща на тема "Финанси" между "Има такъв народ" и "Демократична България". На нея те са постигнали съгласие да не се приватизира Българската банка за развитие, нещо, за което се обяви ИТН. Също така са се разбрали да не се концесионират магистралите и от следващата година да бъде въведен необлагаем минимум.

"В нашите разговори поемане на ангажименти не е имало, но със сигурност казаха, че не настояват да се приватизира ББР, просто това бил един вариант, който в един момент се разглеждал, но в момента няма никакъв проблем ББР да се прецизира. Това, което е общата идея и на министър Петков, да се прецизира нейната дейност, да се насочи много по-сериозно към малък и среден бизнес", коментира още Георги Ганев, депутат от ПГ на "Демократична България".

"Идваме с наши основни приоритети, които сме обявявали и в предизборната кампания и ще търсим общото, което можем да реализираме практически в едно следващо управление. Примерно това, което е очевидно съвпадение в нашите две програми е, че здравеопазването не трябва да е търговия. Те казват това, което ние повтаряме и се борим от последните четири години, че болниците не трябва да са търговски дружества", каза още Христо Проданов, депутат от ПГ на "БСП за България".

БСП влязоха последни днес да говорят на тема "Образование" и "Здравеопазване". От партията изтъкват, че ще настояват болниците да не бъдат търговски дружества, както и че са съгласни с позицията на ИТН всички деца от първи до четвърти клас да получават еднократни помощи.

Разговорите ще продължат цяла седмица, но вероятно утре няма да са в такъв формат, защото партиите ще се видят в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков на второ изслушване в парламента, депутатите викат и Кацаров
Рашков на второ изслушване в парламента, депутатите викат и Кацаров
„Зелени библиотеки“ в парковете на София
„Зелени библиотеки“ в парковете на София