НОВИНИ

Рашков изпрати сигнала срещу Гешев до НСлС, прокуратурата видя политическа атака (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:45, 27.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба. Пред журналисти Бойко Рашков обясни, че иска разследване на начина, по който прокуратурата е публикувала събрани със СРС материали и е редактирало чат разговори между различни лица. Веднага след това от прокуратурата заявиха, че това е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу тях.

Сигналът съдържа част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет с искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор, което през миналата седмица ВСС отхвърли като недопустимо. Част от материалите касаят разгласени в публичното пространство материали от СРС-та, както и разговори от чат кореспонденция, която според вътрешния министър е специално подбрана, за да представи в негативна светлина хората, участвали в нея.

От прокуратурата окачествиха сигнала като политически акт без правна аргументация, които цели да урони престижа на съдебната власт. А от следствието препратиха сигнала към Специализираната прокуратура.

Бойко Рашков изпратил сигнал срещу главния прокурор до директора на НСлС

Според служебния вътрешен министър разгласяването на данни от СРС-а в България е забранено по два закона. Затова и определи публичното оповестяване от прокуратурата на такива данни като незаконосъобразно. По думите на Бойко Рашков публично оповестени чат кореспонденции между различни хора били специално подбрани.

"Вероятно и да се използва така подредения материал от този чат, който да убеди орган на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главния прокурор Гешев му се иска", каза Бойко Рашков.

Затова и вътрешният министър настоява разследване да установи истината - извършено ли е престъпление от главния прокурор или не.

"Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, ако въобще бъде възложен, да прояви кураж, да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той реално е недосегаем на практика, макар че юридически, разбира се, че не е недосегаем", каза Рашков.

Бойко Рашков припомни, че директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов е и заместник на главния прокурор. И изрази готовност да обжалва евентуален отказ от образуване на досъдебно производство.

"Ако този заместник на главния прокурор Иван Гешев откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, аз още от сега заявяват своето желание да обжалвам този отказ. Пред кой? Пред по-горестоящия в йерархията т.е. пред сегашния главен прокурор", каза служебният вътрешен министър.

Според Рашков ВСС и други висши магистрати опитват да направят щит пред главния прокурор. От прокуратурата реагираха остро и определиха сигнала като политическа атака.

"Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани. Очевидно европейските ценности като върховенство на правото и разделение на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата

И още - от обвинението обявиха, че сигнали от този тип не е от компетентността на Националната следствена служба.

"Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес, доц. Бойко Рашков би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура", каза Сийка Милева.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

От Националната следствена служба заявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства, като преценката за това е в компетентността на прокурор. Информацията подадена от министър Рашков е препратена по компетентност на Специализираната прокуратура, обявиха и от обвинението, и от следствието.

Иначе днес вътрешният министър обяви, че не е получавал покани за постоянно министерско кресло, нито обещания за други високи постове като посланик например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори в района на Твърдица
Голям пожар гори в района на Твърдица
Пловдивски полицаи засякоха шофьор с 4,37 промила алкохол
Пловдивски полицаи засякоха шофьор с 4,37 промила алкохол