НОВИНИ

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата

сийка милева сигналът рашков поредната политическа атака прокуратурата
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 27.07.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сигналът е адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство, каза Милева.

Поради това постъпилият днес сигнал е изпратен на единствения компетентен в случая орган - Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор.

Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт, категорична е Милева. По думите ѝ европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт.

Милева напомни, че в сигнала са посочени същите факти, които са обсъдени на заседание на ВСС и вече са оцени като правно несъстоятелни.

"Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление, тази цена ще бъде платена от българските граждани", заключи Милева.

Вижте цялото изявление на Сийка Милева тук:

Бойко Рашков изпратил сигнал срещу главния прокурор до директора на НСлС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнала срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това съобщи той след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения.

"Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", аргументира действията си Рашков.

Той потвърди, че е изпратил този материал на зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи при експлозията в Германия
Няма данни за пострадали българи при експлозията в Германия
Кирил Петков не е получавал нови предложения за участие в бъдещо правителство
Кирил Петков не е получавал нови предложения за участие в бъдещо правителство