НОВИНИ

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

националната следствена служба правомощия образува досъдебни производства
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 27.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор. Това съобщиха от Следствената служба след като стана ясно, че служебният министър Бойко Рашков е подал сигнал срещу главния прокурор до директора на НСлС Борислав Сарафов (на снимката).

Днес, 27.07.2021 г., в Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура, съобщиха в съобщение до медиите от службата и уточниха, че Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства.

По-рано днес Бойко Рашков потвърди, че е изпратил този материал на зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. Ако зам. главният прокурор откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, Рашков заяви, че ще обжалва пред сегашния главен прокурор.

"Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", каза министърът.

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата

Като поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България - така говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира сигнала на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор

Сигналът е адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство, потвърди Милева.

Поради това, постъпилият днес сигнал, е изпратен на единствения компетентен в случая орган - Специализираната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамбраускас: Мура е опасен отбор, трябва да сме максимално концентрирани
Дамбраускас: Мура е опасен отбор, трябва да сме максимално концентрирани
Ники Михайлов: Ще се борим до край за Левски!
Ники Михайлов: Ще се борим до край за Левски!