НОВИНИ

Първо заседание на комисията за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:25, 27.07.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Временната комисия за полицейското насилие по време на протестите и подслушването на протестиращи се събра на първото си заседание.

Депутатите решиха за подслушването да изискат информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност в МВР, ДАНС, ДАТО и Бюрото за контрол на СРС-тата.

Информация ще бъде искана още от Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд за искания и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства.

По отношение на проверката за полицейско насилие първоначално ще концентрират вниманието си за събитията на 10 юли и 2 септември. Ще се искат записи от всички охранителни камери в района. Депутатите решиха още да потърсят записи и от камери на частни обекти, както и да изискат записите от боди-камерите на полицаите.

"И тук имам една относително екзотична идея, която се практикува много навън, у нас не. Но може би сега е моментът да я започнем. Прессъобщение, в което да поискаме частни записи от граждани с мобилните им телефони или камери, защото на протестите буквално всеки втори снимаше, особено в случаите с полицейското насилие. Както и със СДВР - да направим обследване на частните камери в района. Частните охранителни камери и отправим питане към собствениците на камерите дали пазят записи от конкретните дати", каза Николай Хаджигенов, председател на временната комисия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИБГНИ искат изслушване на шефа на КЕВР заради цената на водата
ИБГНИ искат изслушване на шефа на КЕВР заради цената на водата
Жега в София: Кой как се справя с горещините? (Снимки)
Жега в София: Кой как се справя с горещините? (Снимки)