НОВИНИ

Красимир Вълчев препоръча всички да се ваксинират, за да има присъствено обучение

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 27.07.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това каза днес във Варна Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Бившият министър на образованието и науката не пропусна да засегне и проблемите, до които води дистанционното обучение и препоръча ваксиниране преди началото на новата учебна година.

Ето какво още каза Красимир Вълчев:

„Радвам се, че съм днес тук във Варна, че получи наименованието си новият научно изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Това е една дългогодишна кауза на българската академична общност, на Антарктическата експедиция, която се случи благодарение на ангажираността на предходното правителство с премиер Бойко Борисов. Бяха отпуснати 2 милиона лева, беше намерен подходящия кораб. Този кораб ще бъде тепърва изграден като научно изследователски. Ще бъде използван от ВВМУ за осъществяването на проучвания в Черно море, за обучение на студентите, но най-важното е че ще бъде използван за българската Антарктическа експедиция. Ежегодно корабът ще плава до Ливингстън, където е българската база. Беше приета национална програма за изследване на Антарктида. Започна изграждането на научна, лаборатория към нашата база. Ние сме една от 29-те страни, които имат присъствия на Антарктида.

По същия начин в сферата на образованието се случиха толкова много, много неща бяха надградени и всичко това благодарение на положителното икономическо развитие, което имахме и заради това, че образованието беше изведено като реален приоритет. Над 2 милиарда увеличихме разходите за образование и основна част от тях бяха насочени към увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал, възстановихме финансирането на целодневната организация - 300 милиона годишно. Възстановихме дейности по интереси - над 30 милиона годишно. Най-важният фактор в системата на образованието е подготвеният и мотивиран учител. Учителските заплати трябва да останат поне 125 от средните за страната, да растат. Това не го правим заради учителите, а за да имаме качествено образование, да имаме достъп до добри преподаватели, да сме спокойни на кого оставяме децата си. Важно е чисто краткосрочно да се случи ваксинацията, информационна кампания да има. Анализите, които и сега Министерството на образованието по-скоро обобщи показват, че присъственото обучение е безалтернативно, електронното обучение не беше единствената компенсаторна алтернатива и не трябва да продължава, води до образователни дефицити, води до обездвижване на децата, проблеми с очите, десоциализация - всички тези неща, ще минат години да се компенсират и загубата няма как да бъде избегната ако нямаме присъствено обучение. Най-добрият вариант да имаме присъствено обучение, е всички да се ваксинират - това е моят призив към работещите към системата на образованието и към всички наши съграждани, защото коронавирусът не си е отишъл.“

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Зелени библиотеки“ в парковете на София
„Зелени библиотеки“ в парковете на София
Нови правила за влизане в България от държави в червената зона
Нови правила за влизане в България от държави в червената зона