НОВИНИ

Фандъкова: Пътят към Дивотинския манастир ще е готов до края на август

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:33, 27.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Регионални
Слушай новината

До края на август трябва да е готов ремонтираният път към Дивотинския манастир. Това заяви при инспекцията на строителните дейности столичният кмет Йорданка Фандъкова. Вече е положен първият слой асфалт, а след ремонта Светата обител ще бъде още по-достъпна за хората. Обектът е част от инвестиционната програма на общината за това лято.

В подножието на Люлин планина се намира един от най-старите запазени манастири в Софийско. Основан преди близо 1000 години, той е опожаряван три пъти по турско робство и три пъти възстановяван след това.

"Може да си представите, че тези възстановителни дейности са протичали без път, който в момента се строи, а с волски коли, които не са имали дори железни оси. Всичко е било от дърво, какъв труд са полагали хората, каква вяра са имали, за да възстановяват три пъти Светата обител", казва отец Доситей, монах в манастира "Св. Троица" в с. Дивотино.

Пътят, който води до манастира, скоро ще има нов облик. Досега е ремонтиран няколко пъти, но на етапи. Ремонтират се и канавките.

"Почистването трябва да бъде много добро, за да не се наложи след това при първите по-сериозни валежи да имаме проблеми", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

При инспекцията Фандъкова определи като "нездравословна" битката с вицепремиера Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Той твърди, че София взима огромни средства от близо 13 млрд. лева, заложени в Плана за възстановяване. Средствата, които бяха заложени и защитени от нас при първия, предишния вариант на плана, бяха в размер на 360 млн. лева за метрото и 250 млн. лева за канализация за 4 населени места за Столичната община. Сами може да направите сметка какъв процент е това от 13-те милиарда", каза Фандъкова.

По думите ѝ е неправилно разделението между столица и провинция. И допълни, че почти половината от данъците в държавата се плащат от софиянци.

Снимки: Столична община

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: "Еврохолд" е новият собственик на ЧЕЗ
Официално: "Еврохолд" е новият собственик на ЧЕЗ
Рашков на второ изслушване в парламента, депутатите викат и Кацаров
Рашков на второ изслушване в парламента, депутатите викат и Кацаров