НОВИНИ

Хартията за машините: Ще затруднят ли гласуването по-широките ролки? (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 03.11.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха за проблем, който може да затрудни гласуването с машини в неделя. От Сиела обявиха, че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машинното гласуване, на които се отпечатва вота, не отговорят на стандартите. От ЦИК отказаха да отговорят защо са взели това решение.

"Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април месец. Казахме, че не може, че не трябва, че повреждат машините. На тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм. проф. Иван Тодоров от "Сиела Норма".

През октомври 2022 заради проблеми с печата само две машини са излезли от строя. През април 2023 г. - 67 машини. Според проф. Тодоров броят им ще нараства.

"Това е държавно имущество за много милиони и то чрез тези нестандартни ролки се поврежда и поврежда непрекъснато. Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен поне ми говори, че това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК. Колкото повече се гласува с нестандартни ролки, толкова повече ще се скапва държавното имущество. До какво доведе всичко това - унищожава се държавно имущество за милиони".

ЦИК се представлява от един човек - председателя. Той извършва поръчки, той прави всичките тези действия, каза още проф. Тодоров.

В Обществения съвет към ЦИК също са получили сигнали за проблеми.

"Даже направихме предложения как да изглеждат, как да се оптимизират. И сега имаме уверение, че новите ролки са гланцирани само от едната страна, което беше един от сериозните проблеми. Също така от хора, които са присъствали на тестовете, разбрахме, че централният отвор на ролките е по-малък, така че вероятно ще има по-малко проблеми, но предстои да видим", каза Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към ЦИК.

Цицелков няма отговор ва въпроса защо от ЦИК са взели това решение.

"Още повече, че ЦИК няколко седмици, още преди да обявят тази обществена поръчка, макар и много закъсняла, получиха писмо, което и ние като неправителствени организации получихме копие - директно от производителя на тези машини от най-високо ниво. Те призовават да се спазват стандартите, препоръчани от производителите. Това писмо беше изпратено с копие до БНБ, но то дори не е докладвано в ЦИК като получено в администрацията. Така че надявам се да са го взели предвид, без да го докладват.

Цицелков не подозира да има умишлен саботаж на машинния вот.

"Мисля, че по-големите ролки, идеята беше да са по-защитени, затова бяха гланцирани. Според мен това отново е липса на технически капацитет. Не виждам някакъв умисъл, по-скоро слаба подготвеност по технически въпроси".

По темата работиха: Вера Александрова и Виолета Русенова
Снимки: БНТ, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения за натиск: Кирил Петков отрече да е заплашвал министър Йоловски
Обвинения за натиск: Кирил Петков отрече да е заплашвал министър Йоловски
Пловдив се готви за градското дерби между Ботев и Локомотив
Пловдив се готви за градското дерби между Ботев и Локомотив