НОВИНИ

Лидерът на Хизбула: Атаката срещу Израел от 7 октомври е "100% палестинска"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:40, 03.11.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

В Ливан лидерът на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала заяви, че атаката срещу Израел от 7 октомври е "100% палестинска". Разрастване на войната в Израел в по-голям регионален конфликт е реална възможност, предупреди още той.

Насрала произнесе първата си реч от началото на войната между Израел и Хамас. Изявлението му беше излъчено по телевизията на Хизбула и беше очаквано с интерес от целия свят, в опит да се разбере дали конфликтът ще се разрасне и дали ще бъде открит нов фронт във войната по северната граница между Израел и Ливан.

В продължилото близо час изявление Хасан Насрала обвини Съединените щати за войната в Газа и за големия брой цивилни жертви и предупреди, че ескалацията на конфликта зависи от това до колко ще ескалира войната в Газа.

"Атаката от 7 октомври причини трус в Израел. Операцията "Потопът от Ал Акса" показа слабостта на Израел и беляза нова историческа фаза в битката. Решението на Хамас да нападне беше правилно, мъдро и храбро, и дойде в точния момент. Израелските сили са тези, които извършват клане на израелския народ. Една от най-големите грешки на Израел е да си поставя цели в сухопътната операция, които не може да постигне. Заложниците могат да бъдат върнати само с преговори", заяви Насрала в речта си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прецедент в с. Места: Един от кандидатите на балотажа се отказа, но избори ще има
Прецедент в с. Места: Един от кандидатите на балотажа се отказа, но избори ще има
Българските представители останаха без успех в откриващия ден на европейското по джудо
Българските представители останаха без успех в откриващия ден на европейското по джудо