НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Шест формации поискаха касиране на изборите за общински съвет в Петрич

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 03.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

След репортаж на БНТ шест партии и коалиции от Петрич поискаха касиране на изборите за общински съвет в града. Те са входирали в ОИК обща жалба до Административния съд с искане за отмяна на вота. Мотивите са свързани с нарушения на изборния процес.

Резултатите от гласуването за местен парламент в Благоевград също са оспорвани. Жалба в Административния съд е внесла кандидатка за съветник, която не е избрана.

Мотивите на кандидата за общински съветник в Благоевград са, че в публичното пространство е била изнесена информация, че 75% от протоколите на СИК-овете са били сгрешени и това може да повлия на избора за общински съветници. Според въпросната дама, неправилно и незаконосъобразно е бил отчетен и преференциалния ѝ вот.

Общо 6 партии и коалиции от Петрич внесоха в Административния съд в Благоевград искане също за отмяна на избора на Общински съвет в Петрич. Техните мотиви са сходни - неправилно отчитане на гласовете на кандидати за общински съветници и най-вече за преференциите за тях.

Сред недоволните от резултатите на местните избори в Петрич има както избрани за общински съветници, така и кандидати, които не попадат в следващия местен парламент.

"Вечерта от застъпниците ни идваха едни резултати като преференциален вот и за мен и за други колеги, а на сутринта се оказа че данните са съвсем различни", разказва Борис Лазаров, неизбран за общински съветник в ОбС Петрич.

"Има различни сигнали, информации за това че да речем, че в дадено населено място кандидат общински съветник гласува той заедно със семейството му, а липсват гласовете. Резултатите, които ОИК оповести, трябваше до 48 часа след края на изборния ден да бъдат оповестени, те ги обявиха 72 часа след това и има много доказателства за секции, в които примерно на видеото се вижда че има един резултат, а в протокола има 10 гласа различни. Много поправки по самите протоколи, на които липсват подписи на самата комисия", казва Станимир Златков, избран за общински съветник в ОбС Петрич.

От Общинската избирателна комисия в Петрич в писмена позиция посочиха че приемането на протоколите и изборните документи е продължило до вечерта на 30 октомври, а резултатите са обявени в законоустановения срок. Шестте партии, внесли искането за касиране на вота пък настояват за незабавно спиране влизането в сила на решението на ОИК за избор на общински съвет в града.

"Защото по закон в 14 дневен срок новоизбрания общински съвет трябва да се закълне, ние искаме да спрем това нещо", посочва Станимир Златков, избран за общински съветник в ОбС Петрич.

Административният съд в Благоевград трябва да се произнесе и по жалба на кандидат за общински съветник от града. Дамата иска от съда да бъде обявен за недействителен избора за общински съветници в Благоевград, а като причина посочва информация в публичното пространство че над 75 % от обработените протоколи на СИК са сгрешени, както и неправилно отчитане на преференциалния ѝ вот.

"Има различни сигнали и информации за това, че да речем в дадено населено място на кандидат за Общински съвет гласува той заедно със семейството му, гласовете му ги няма. Резултатите, които ОИК оповести, трябваше до 48 часа след края на изборния ден да бъдат оповестени, те ги обявиха 72 часа след това. С тази жалба настояваме за касиране на избора и за спиране на решението на ОИК", каза Станимир Златков – избран общински съветник в ОбС - Петрич.

От Административния съд в Благоевград казаха, че решение трябва да има в рамките на до 1 месец. Жалби могат да се подават до 7 дни след обявяването на резултатите от ОИК.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на БК Рилски спортист Любомир Киров: Ще се опитам да върна отбора на мястото, на което трябва да бъде
Треньорът на БК Рилски спортист Любомир Киров: Ще се опитам да върна отбора на мястото, на което трябва да бъде
Продължава инсталирането на машините, следобед трябва да започне извозването им по области
Продължава инсталирането на машините, следобед трябва да започне извозването им по области