НОВИНИ

Блинкен пристигна в Израел в търсене на конкретни стъпки за опазване на цивилното население в Газа

Очаква се и първи коментар на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:42, 03.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в търсене на конкретни стъпки за опазване на цивилното население в Газа. Масираните атаки срещу анклава продължават, както и сраженията между израелската армия и бойците на радикалната групировка Хамас. В следобедните часове се очаква първият от началото на войната коментар на лидера на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насрала.

Доктор Хаса Зейн Ал-дин обикаля пациентите си с колело. Разказва, че оставил колата си, защото бензин няма, а той е намерил подслон в бежански лагер, близо до град Газа:

"Трябваше да си купя колело и всеки ден изминавам по 15 км в посока, за да посещавам хронично болните си пациенти и да се грижа за хора, които са потърсили убежище в училищата на ООН."

Понякога се налага да носи дори колелото си на гръб, защото с него няма от къде да мине - пътищата са разрушени:

"Няма лекар в Газа, който не би направил същото. Могат да ни спрат горивото, водата, електричеството, но не могат да ни отнемат призванието."

Ситуацията в града, както и цялата ивица е отчайваща - няма ток, медикаменти, храна. А израелските атаки - по въздух и суша продължават. Водят се битки с членовете на радикалната групировка, които са предприели тактиката да излизат от тунелите, да нападат и да се прибират отново в тях.

Израелската армия разпространи аудио запис, в който лекар твърди, че Хамас държи гориво е една от болниците в Газа.

Град Газа вече е напълно обкръжен, твърди Израел. Хиляди трансгранични работници от Ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав. Работници, върнали се в палестинския анклав, казаха, че след нападението на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел са били задържани и подлагани на унизително отношение от израелските власти. Израел добави, че прекратява всякакви връзки с него.

снимки: БТА

Очаква се речта на лидера на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насрала - първа от началото на войната на Израел срещу Хамас. Проиранската групировка обяви, че е нанесла удари по цели в Израел, а опасенията са за отваряне на втори фронт по северната граница на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово
Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово
Трилотаж вместо балотаж в неделя в пловдивското село Сухозем
Трилотаж вместо балотаж в неделя в пловдивското село Сухозем