Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Продължава инсталирането на машините, следобед трябва да започне извозването им по области

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
12:09, 03.11.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Без проблеми продължава инсталирането на софтуера на машините за гласуване. Устройствата трябва да тръгнат към различните части на страната днес следобед, съпровождани от МВР. Утре вечер те трябва да бъдат доставени до всяка една от 5900-те секции, в които ще се гласува на машина. По закон това са секциите с над 300 избиратели.

Вчера Централната избирателна комисия получи доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски и от ръководителите на институтите за стандартизация и метрология.

Тази сутрин в "Денят започва" проф. Иван Тодоров, акционер във фирма "Сиела", която отговаря за доставката и поддръжката на машините обяви, че поръчаната хартия за машините не съответства на стандарта, с който те работят и има риск да се повредят устройствата. По думите му това се е случило на предходния вот на 2 април и въпреки предупрежденията от страна на компанията, параметрите на хартията не са променени.

"Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17мм, което е максимумът - а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април месец. Казахме, че не може, че не трябва, че поврежда машините... на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм.

И ето в цифри: през октомври 2022 заради проблеми с печата само 2 машини са излезли от строя. През април 2023 - 67 машини заради печата само са излезли от строя и това ще нараства експоненциално. Това е държавно имущество за много милиони и то чрез тези нестандартни ролки се поврежда и поврежда непрекъснато.

Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен поне ми говори, че това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството", каза проф. Иван Тодоров - "Сиела".

В неделя избираме кметове на 91 на общини, 491 на кметства и 31 на райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Шест формации поискаха касиране на изборите за общински съвет в Петрич
След репортаж на БНТ: Шест формации поискаха касиране на изборите за общински съвет в Петрич
Непознат нападна с нож в гърба 16-годишно момче без причина, докато то чака да пресече в Пловдив
Непознат нападна с нож в гърба 16-годишно момче без причина, докато то чака да пресече в Пловдив