НОВИНИ

Хавиер Ибаниес: България е моят втори дом

хавиер ибаниес българия моят втори дом
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 07.11.2021
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Хавиер Ибаниес не успя да спечели медал за България от завършилото преди дни Световно първенство по бокс в Белград, Сърбия.

Натурализираният кубинец отпадна на 1/4-финалите на Мондиала след спорна загуба от представителя на Франция Самюел Кистоюри с 2:3 съдийски гласа.

Неговата история е изключително интересна, защото той чувства България като своя родина независимо, че е роден в Куба.

От две години Хавиер Ибаниес живее и тренира в страната ни. Идва у нас със самочувствието на олимпийски и световен шампион за младежи - успехи, постигнати за Куба. С безстрашната си игра и непримирим дух на Световното в Сърбия спечели сърцата на българите.

"Върнах се от Световното малко тъжен. Мисля, че можех да стигна по-напред, поне до бронзовия медал, да се боря за среброто или дори за златото. Четвъртфиналния мач беше равностоен и въпреки аркадата дадох максимума от себе си. Накрая решението беше на съдиите и не се оправдавам с това. Бях много щастлив, че представлявах България за първи път на голямо първенство. Българската федерация по бокс много ми помага, по този начин се работи с желание и с мисъл за постигане на добри резултати. Тъжно ми е, че не спечелих медал, но продължавам да се боря", започна Ибаниес.

Това далеч не е първият сблъсък на Ибаниес с несправедливостта. В родната Куба се чувства недооценен за жертвите, които трябва да прави в името на любимия спорт и това го отказва от голямата му любов и призвание - боксът. Но само временно. Ибаниес прави опит да възроди кариерата си, но извън Куба, търсейки нов пристан за своя талант, където да бъде оценен истински.

"В Куба временно се бях отказа от бокса, смятах да не се състезавам повече. Един ден говорих с приятел, който също е боксьор. Той ме убеди да излезем от страната, за да продължим да се боксираме. В същия момент от България ми предложиха възможност. Разбрах, че треньор на националния отбор е кубинец и е много добър специалист. Реших, че мога да постигна много добри неща под негово ръководство и затова дойдох тук. В бокса трябва да направим много жертви. Понякога има неща, които те разочароват. Например, когато съдиите отсъдят неправилно и си направил много жертви. Това води до подобни решения. Тогава почувствах подкрепата от Жоел Арате и Красимир Инински. Жоел го познавам като треньор още от Куба. Знам, че е добър специалист. В спорта съм защото искам да продължа успехите, които постигнах на младежко ниво в Куба. Познавам Жоел и с негова помощ мога да стигна до тези успехи", заяви националът ни по бокс.

Пълно щастие в живота няма и заради бокса, Ибаниес жертва най-ценното - близостта до семейството. На 10 000 км. от него, Ибаниес е принуден да започне живота си отново. Да изгради отново дом и близки взаимоотношения с хората.

"В Куба са родителите и сестра ми, която е на 10 години. Всички много ме подкрепят и съм щастлив да ги имам. В България най-много ми харесват взаимоотношенията в отбора, с треньорите с президента на федерацията Красимир Инински, който много ми помага. Чувствам се комфортно, защото имам приятелка тук. Нейното семейство също много ме подкрепя и помага. Вече чувствам България като свой дом. Тук съм от 2 години и усещам страната със сърцето си. Чувства се много добре в България. Българският език не е лесен, но го уча и се надявам скоро да мога да говоря по-добре", сподели талантливият боксьор.

Подкрепата, която получава от Жоел Арате е безценна за Ибаниес, но най-важни за него са професионалните му напътствия и доверието, което демонстрира треньора.

"Безспорно смятам, че Хавиер е страхотно момче. Много е трудолюбив и амбициозен. Тези негови качества, както и боксовите му умения, могат да го доведат до олимпийското злато в Париж", заяви старши-треньорът на националния отбор по бокс.

Когато е на 10 г., приятели го увличат по бокса. Оттогава до сега спортът и победите са неговата неизлечима страст. Признателността си към България иска да изрази с успехи и медали.

"Работя да стана олимпийски шампион в Париж след 3 години. Именно това е и голямата цел - да стъпя на олимпийския връх. Искам да кажа на българските почитатели на бокса, че ще дам всичко от себе си. Ще продължавам да се боря и с подкрепата на Господ ще постигна резултатите, които всички очакват от мен в бъдеще", завърши Хаивер Ибаниес пред камерата на БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония отпуска 265 млрд. долара за подкрепа на икономиката
Япония отпуска 265 млрд. долара за подкрепа на икономиката
В Пазарджик протестираха срещу зелените сертификати
В Пазарджик протестираха срещу зелените сертификати