НОВИНИ

Хиляди босненски сърби излязоха на протест заради обвиненията срещу Милорад Додик

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:07, 02.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Няколко хиляди босненски сърби излязоха на протест в защита на президента на Република Сръбска Милорад Додик. Поводът за недоволството са повдигнатите обвинения срещу Додик заради два указа за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност Кристиан Шмит.

Демонстрантите блокираха пътя на границата между Република Сръбска и мюсюлманско-хърватската федерация, което се счита за нарушение на конституцията на Босна и Херцеговина и на Дейтънското споразумение.

С потрети на Милорад Додик и на руския президент Владимир Путин и развявайки руски и сръбски флагове демонстрантите излязоха на протести в Сараево, Тузла, Добой и Невесине.

"Искаме да кажем, че сърбите ги има и ще ги има, и не могат да опустошават нашите институции и всичко, което ни принадлежи", каза Йован Жечевич - протестиращ.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Додик, след като през юли той подписа указ, с който решенията на върховния представител вече не се публикуват в Държавен вестник на Република Сръбска и следователно не се спазват.

Освен това Додик постанови, че решенията на Конституционния съд на федерацията не се прилагат в Република Сръбска. Това е директно нарушение на Дейтънското споразумение, което сложи край на войната от 1992 до 1995 година. В защита на Додик на протест бяха и политици от висшето ръководство на босненските сърби.

"Защо чужденци, които не са избирани от нас, да идват тук и да ни казват как да живеем", попита Радован Вишкович - министър-председател на Република Сръбска.

"Това е последната червена линия. Ще защитим собствеността си и институциите, защото ако ни ги отнемат, няма да съществуваме", каза Аня Любоевич - заместник-председател на парламента на Република Сръбска.

Милорад Додик, който открито показва близки отношения с Москва, не веднъж заплашва стабилността в страната - говори за отцепване на Република Сръбска, два пъти е поставян в черни списъци на Съединените щати. Ако бъде признат за виновен, президентът на Република Сръбска може да получи присъда от 5 години затвор.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид победи Леванте след обрат с гол на Джуд Белингам в добавеното време
Реал Мадрид победи Леванте след обрат с гол на Джуд Белингам в добавеното време
Манчестър Сити не срещна затруднения в домакинството на Фулъм
Манчестър Сити не срещна затруднения в домакинството на Фулъм