НОВИНИ

Хиляди испанци подкрепиха премиера Санчес на фона на разследването срещу съпругата му

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:16, 27.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди поддръжници на Педро Санчес се стекоха в Мадрид, за да изразят подкрепата си за него. В сряда испанският премиер направи изненадващо изявление, че се оттегля от обществените си задължения, а в понеделник ще обяви дали остава начело на правителството. Причината е разследване за корупция срещу съпругата му. Опозицията осъди действията на Санчес.

Хиляди хора от цяла Испания се включиха в митинг пред централата на Социалистическата партия в Мадрид. Екзалтирани поддържници на министър-председателя Педро Санчес скандираха призиви да остане на поста си.

"Трябва да продължи. Мисля, че няма да подаде оставка. Ще ни остави сираци".

Стотици испански журналисти подписаха онлайн манифест в защита на Санчес и съпругата му, изтъквайки, че става дума за целенасочена атака срещу тях на медии и крайнодесни служители на съдебната система.

"Какво си мислят някои хора за демокрацията? Защото използването на правомощията на съдебната система, на крайнодясната преса за сваляне на правителството, е преврат".

Съпругата на Санчес Бегоня Гомес е разследвана след жалба на организацията за борба с корупцията Manos Limpias ("Чисти ръце"), чийто водач е свързан с крайната десница. Според испански медии то е за предполагаема търговия с влияние и корупция, като Гомес се е възползвала, че е премиерска съпруга. Санчес отхвърля обвиненията, а прокуратурата в Мадрид обяви, че е внесла протест срещу решението да бъде разгледана жалбата на активистите.

Лидерът на консервативната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо обяви, че проблемът е юридически и не е на Испания, а на Санчес и хората около него.

"Най-сериозното в шоуто на Санчес е, че смята, че остава безнаказано. Не. Нито той, нито партията му, нито правителството му".

Ако 52-годишният Санчес, който е на власт от 2018 г., подаде оставка, това може да предизвика нови избори. Друг вариант е да поиска вот на доверие и така да укрепи властта си. Изненадващият ход на Санчес е и преди ключови регионални избори на 12 май в Каталуния, където социалистите се опитват да победят сепаратистите.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗП провежда масови проверки за ПОС терминали в ресторантите
КЗП провежда масови проверки за ПОС терминали в ресторантите
"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България, но изрази притеснения за приемането ни в еврозоната
"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България, но изрази притеснения за приемането ни в еврозоната