НОВИНИ

Хинков: Провеждането на конкурси за директори на болници сега, може да се натовари с негативни внушения

Христо Хинков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 19.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Провеждането на конкурси за директори на болници в този момент, може да се натовари с негативни внушения, посочиха в съобщение до медиите от Министерство на здравеопазването.

Във връзка с разпространените днес твърдения, че Николай Денков и Мария Габриел са оказали натиск и са "забранили" на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници, от пресцентъра на здравното министерство посочиха, че:

"Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ясно и точно заяви, че е провел разговори с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел във връзка с обявените конкурси за директори на лечебни заведения.

И тримата са се обединили около мотива, че провеждането на конкурси в този момент, може да бъде натоварено с негативни внушения за тенденциозни назначения, предвид решението на министъра да освободи поста си по време на предстоящата ротация.

Водени от принципа за пълна прозрачност и равноправност между кандидатите при провеждане на кадровата политика в здравеопазването, бе взето решение конкурсите да бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на необходимите документи.

Те се отнасят до лечебни заведения, чиито настоящи органи на управление, са с изтичащи мандати, заявяват още от министерството.

По-рано днес премиерът Николай Денков опроверга казаното и посочи, че не е забранявал на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници.

"Това, което казах на здравния министър е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм забранил. Казах му аргументите, които имам. Това са решения в неговите правомощия. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми. И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието на тази система, да бъде свързано и с кадрите, с които ще работи.

Така, че това бяха моите коментари. Министър Хинков каза "да". Не съм гледал интервюто, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал - ние просто сме му дали аргументи и в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му казва не, забранено или нещо такова", посочи Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът пред New York Times: Войната в Украйна ще покаже дали демократичният свят може да бъде победен
Премиерът пред New York Times: Войната в Украйна ще покаже дали демократичният свят може да бъде победен
Облачно остава до средата на седмицата, а след това?
Облачно остава до средата на седмицата, а след това?