Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Храмът на Фортуна в Улпия Ескус оживява в залите на НИМ

от БНТ
16:14, 19.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
храмът фортуна улпия ескус оживява залите ним
Снимка: НИМ
Слушай новината

От 20 юни посетителите на Националния исторически музей ще могат да се разходят виртуално в храма на богинята на щастието и късмета Фортуна.

Проектът на виртуалната въстановка на храма е изпълнена с всички детайли, разкрити по време на проучванията и характерни за епохата на съществуване на храма в лагера на V Македонски легион, колонията Улпия Ескус. Архитектурната възстановка е дело на архитект Юлий Фърков, който е работил дълги години заедно с Теофил Иванов в античния град. Виртуалната реалност е финансирана от бюджета на Националния исторически музей.

Храмът се намира в югоизточния ъгъл на Форумния комплекс на града. Храмът на Фортуна (templum Fortunae) е цялостно разкрит и проучен. На юг той граничи с decumanus maximus. Планът му е правоъгълен: дължина 50.20 м (север – юг) и ширина 28 м (изток – запад). Състои се от южен портик (колонада) с двуреден строителен надпис на латински език, дълъг 26 м; вътрешен правоъгълен двор с колонада; храмът на Фортуна; помещения на север от храма.

Целият комплекс бил изпълнен в коринтски стил. Латинският надпис съдържа имената и титлите на римския император Комод (180 – 192) на когото е посветен храма. Според съдържанието на надписа храма бил издигнат със средствата на “сдружението на занаятчиите” (collegium fabrorum) през 190 г. Колонадата на вътрешния двор била украсена с фриз – архитрави, изпълнени с релефни бикови глави и гирлянди от лавър. Храмът на Фортуна се състоял от предверие и култово помещение. Южната фасада имала четири коринтски колони. Върху триъгълният фронтон са изобразени две Виктории, които държат лавров венец. Вътре във венеца е имало релефно изображение – вероятно глава на Медуза, която да предпазва от злото. Храмовият комплекс е разрушен от готите или от земетресение през 376 – 378 г.

Виртуалната разходка е част от постоянната експозиция на Националния исторически музей и може да бъде видяна с допълнителен билет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руди Фьолер: Байерн може да спечели Шампионската лига и без Левандовски
Руди Фьолер: Байерн може да спечели Шампионската лига и без Левандовски
Габриела Георгиева остана 24-та в сериите на 100 метра гръб на Световното първенство
Габриела Георгиева остана 24-та в сериите на 100 метра гръб на Световното първенство