НОВИНИ

Храненето в хотелите ще бъде само на открито, няма да има "шведски маси"

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:12, 13.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Бизнес

Туристическият бранш у нас се надява бързо да бъдат отворени границите и не подкрепя поставянето на пътуващи между държавите от Евросъюза под карантина. Според хотелиери не е необходимо и въвеждане на здравни сертификати.

Министерството на туризма публикува днес следобед указания за работата на хотелите и местата за настаняване. Храненето ще става само в ресторантите на открито, при разстояние от метър и половина между масите и строги правила за дезинфекция. Няма да има хранене тип "шведска маса".

Туристически сезон с много неизвестни предстои за бизнеса. В Слънчев бряг са изключително притеснени и голяма част от собствениците на хотели имат колебания дали въобще да отворят за туристи. А по-строгите изисквания според тях ще оскъпят услугите.

Диана Колчева, председател на "Клуб на хотелиера": Те ще оскъпят допълнително продукта, това трябва да е ясно на всички. Защото ако досега стандартът за почистване на една камериерка беше 12-15 стаи, сега този стандарт трябва да бъде намален на 7-8 стаи, защото ще се изисква допълнително дезинфекция.

Заведенията в курорта вече очакват туристи.

Рая Чернева, служител в заведение: Предпазни мерки, почистване, дезинфекциране, машината, масите.

Малък хотел с 30 места в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна всяко лято посреща гости от Германия, Франция, Румъния, Скандинавските държави. Готови са за работа, но днес очакваха указанията.

Георги Цветков - собственик на хотел: При нас резервации има и то много, вероятно това би бил нашият най-силен сезон, ако не беше тази ситуация с коронавируса, предвид всички ранни записвания, които имаше още от миналата година. Дори по време на карантината в нашия хотел имаше гости, които нямаше как да се приберат в държавите, от които бяха.

Според бранша, не трябва при пътувания между държавите да се налага карантина.

Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценки в туризма: Туризмът в Европа е против налагане на карантина между отделните страни, каквато съществува към днешна дата. Имаме по-висока степен на заболеваемост в София и ако отидем в друг град, трябва да бъдем поставени под 14-дневна карантина, ако следваме логиката, която имат политиците днес. Европейските политици трябва да проявят тази смелост и да дадат карт бланш на хората да живеят и бизнесът да работи при пълното спазване на изискванията на СЗО.


Към момента условието за карантината остава.

Ирена Георгиева - зам.-министър на туризма: Важи както за български граждани, които идват от чужбина и се завръщат по една или друга причина, и за български граждани, пътуващи в друга страна, ще им бъде наложена такава карантина.

Има вероятна възможност между страни, граничещи една с друга, да се договорят как ще пътуват гражданите на едната страна и другата и обратно.

Това обаче зависи и от степента на разпространение на коронавируса.

От туристическия бранш не виждат смисъл от здравни сертификати, че пътуващите не са заразени.

Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценки в туризма -Здравните сертификати са тежест и излишен паразит върху туризма. Няма никаква гаранция, че 10 минути, след като сте получили този сертификат, не сте инфектирани от някаква инфекция.

Георги Цветков - собственик на хотел: Какъвто и здравен сертификат да бъде издаден, това е пълна илюзия.

Според Института за анализи и оценки в туризма, големите туроператори са в пълна готовност чужди туристи да пристигнат у нас още от 1 юни. Към момента обаче това не е разрешено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се разви епидемията от COVID-19 у нас за 2 месеца?
Как се разви епидемията от COVID-19 у нас за 2 месеца?
От 14 май: Кои мерки остават и кои не?
От 14 май: Кои мерки остават и кои не?