НОВИНИ

Христо Иванов: Очакваме на 6 октомври НС да гласува на първо четене промените в Конституцията

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:00, 20.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
христо иванов очакваме октомври гласува първо четене промените конституцията
Снимка: БТА
Слушай новината

Очакваме на 6 октомври Народното събрание да гласува промените в Конституцията на първо четене. В същия период ще излезе становището на Венецианската комисия. Между първо и второ четене ние ще отразим препоръките на Венецианската комисия, следим и дискусиите на експертите - това коментира в парламента Христо Иванов от "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

България очаква становище от Венецианската комисия за конституционните промени

Очакванията са, че около 6 - 7 декември ще преминем съответно към второ и трето четене. Тази тема се движи и за нас от ПП-ДБ това беше една от основните причини да бъде съставено това мнозинство, каза Иванов и допълни:

"Коментарите на г-н Борисов мисля се отнасят до неговата партия и неговите отношения с ДПС. Иначе ДПС сами са дефинирали своята роля и казват, че подкрепят определени политики, че са част от конституционно мнозинство. Без тяхното стабилизиращо участие по теми, свързани със сигурността, също щеше по-трудно да се справи правителството."

По думите му коалиция с ДПС няма. Кой е във властта се вижда, ние търсим конституционно мнозинство. Дали ще има конституционно мнозинство ще видим на третото четене, но в момента това са заявките. Този процес обосновава всичко от наша гледна точка, каза още Христо Иванов.

Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?

По отношение на протестите на зърнопроизводителите, той коментира, че има диалог между заинтересованите страни и че диалогът започва да произвежда някакви решения, това е правилният път. Нека да видим МС как ще се справи със ситуацията, уверен съм, че и с подкрепата на парламентарното мнозинство, те ще се справят, каза още Христо Иванов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн - Манчестър Юнайтед и още седем интригуващи дуела слагат край на първия кръг в групите на ШЛ
Байерн - Манчестър Юнайтед и още седем интригуващи дуела слагат край на първия кръг в групите на ШЛ
Тотнъм има клауза, с която може да си върне Хари Кейн
Тотнъм има клауза, с която може да си върне Хари Кейн