НОВИНИ

България очаква становище от Венецианската комисия за конституционните промени

края месеца герб сдс дпс внасят проект промени конституцията
bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 14.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

България очаква становище на Венецианската комисия за внесените в Народното събрание промени в Конституцията в началото на октомври.

Промените в Конституцията: Предложенията влизат за обсъждане в НС през октомври

Тъкмо предложените изменения в основния закон бяха тема на днешния разговор между премиера акад. Николай Денков и представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, каквото е официалното име на консултативния орган към Съвета на Европа, съобщиха от Министерския съвет.

Изпратиха на Венецианската комисия проекта за промени в Конституцията

От особено значение за нашата страна са подготвяните промени в структурата и състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Те са в отговор на препоръки на Европейската комисия за прилагане на върховенството на правото в нашата страна от 5 юли и са изискване на Нидерландия за приемането на България в шенгенското пространство.

„С промените в Конституцията се цели да се намали политическото влияние в съдебната ни система“, подчерта министър-председателят. Той изтъкна още, че гражданите нямат доверие в българското правораздаване заради бавното правосъдие и липсата на осъдителни присъди по делата, свързани с корупция и злоупотреба с власт.

По време на срещата представителите на Венецианската комисия проявиха интерес към подготвяната реформа в статута на служебното правителство, възможностите за негово назначаване и правомощията му.

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Европейската комисия за демокрация чрез право предоставя юридически съвети на държавите членки на СЕ по законопроекти или влезли в сила закони в областите на демократични институции и основни права, конституционно право и съдебна система, избори, референдуми и политически партии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА обяви номинираните футболистит за наградите "Бест" за 2023 година
ФИФА обяви номинираните футболистит за наградите "Бест" за 2023 година
Тунис забрани влизането на делегация от ЕП
Тунис забрани влизането на делегация от ЕП