НОВИНИ

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

румен радев проектът промени конституцията юридически неграмотен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 26.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев оцени проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията като "юридически неграмотен и политически порочен". Според държавния глава опитът да се изтрие 3 март от националния календар е "покушение срещу историята".

Президентът Румен Радев остро разкритикува предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията.

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен и това се вижда както от конституционалисти, така и от гражданите", заяви Румен Радев.

По думите му след дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, обществото ни очакваше да види работещи решения за повече справедливост,отчетности, по-малка политизация на съдебната система, бързо съдопроизводство.

"Вместо това ни се сервира най-изненадващо национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права. Също така и погазване на основополагащи принципи за баланс между властите и според мен една открита заявка за превземане на съдебната власт", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Според президента управляващите потвърждават максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи властта си с административни и силови мерки. Смята, че промените за служебните кабинети не са принципни, а са личностни.

"Що се отнася до служебните правителства, явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт, това няма как да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно правителство, защото те имаха възможност във всеки един момент да го прекратят. Имаха възможност изобщо да да не се стига до служебно правителство, но явно заплахата е от осъзнаването на контраста, особено от последното служебно правителство, и последните редовни правителства, защото докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше", заяви Радев.

Президентът коментира предложението 24 май да е националният ни празник, с думите, че когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото.

"Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода, наши и чужди войни. Аз съм категорично против срещу такива експерименти", заяви Румен Радев.

Смята, че ако има референдум по тази тема, това ще раздели още повече обществото.

"Всички знаем, 24 май е прекрасен празник, той е най-съкровен за всички нас . но това,което ни предлагат е недопустимо разделение и абсурдна ситуация да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. няма решение на такава дилема", заяви още Румен Радев.

Президентът коментира тези теми, след като откри форум за развитието на автомобилната индустрия у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище Варна посрещна милион и първия пътник за тази година
Летище Варна посрещна милион и първия пътник за тази година
Новата поредица на БНТ „Спортните таланти на България“ започва с филм за грацията Стилияна Николова
Новата поредица на БНТ „Спортните таланти на България“ започва с филм за грацията Стилияна Николова