НОВИНИ

Христо Иванов: Управлението ще е трудно, може да се окаже с преходен характер

христо иванов управлението трудно окаже преходен характер
Снимка: Пресцентър "Продължаваме промяната"
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 12.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация". Това поясни пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател в оставка на "Да, България".

Според него това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер:

"То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори".

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

"Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство".

Иванов подчерта също: "Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно".

Той поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за "Демократична България.

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под домашен арест задържания за двойното убийство във Варна
Пуснаха под домашен арест задържания за двойното убийство във Варна
Две села са без път заради свлачищата, организират доставка на вода и храна
Две села са без път заради свлачищата, организират доставка на вода и храна