НОВИНИ

Проектокабинетът е ясен: Какви са първите цели и задачи на министрите

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 11.12.2021
5400
Чете се за: 14:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Продължаваме промяната" получиха мандата за съставяне на правителство от президента и му върнаха документа изпълнен - с предложението си за състав на МС. Оттук нататък думата имат депутатите, които в понеделник ще гласуват за правителството. Министрите в предложения кабинет са 21 - 10 от ПП, по 4 от ИТН и БСП, и 3 от ДБ. След три седмици преговори се събра правителство от леви и десни, които преди последните избори изключваха възможността да работят заедно.

Номиниран за министър-председател, вече официално, е съоснователят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Възпитаник на "Харвард", предприемач и доскорошен служебен министър на икономиката.

Другият съпредседател на партията и другият студент на Харвард в правителството - Асен Василев, е с ресор "Еврофондове" и ще съвместява поста министър на финансите. Той досега вече е бил два пъти министър в служебни кабинети - първо през 2013 г. в този на Марин Райков като министър на икономиката, енергетиката и туризма, и после в първия служебен кабинет на Стефан Янев като финансов министър. Сега Асен Василев е и вицепремиер в проектокабинета на Кирил Петков.

Вицепримиерите в него са общо петима. Останалите са:

Вицепремиер по ефективното управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната". Тя е била съветник на Асен Василев в служебното правителство на Марин Райков и заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Също е възпитаник на щатски колеж - "Бард" в Ню Йорк, но и на Лондонското училище по икономика.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова е предложена за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията. Нинова получи одобрение от Националния съвет на БСП по текста на Коалиционното споразумение и на квотата на БСП в проектокабинета вчера. Самата Нинова е била заместник-министър на икономиката и енергетиката от 2005 до 2007 г. в правителството на Сергей Станишев. Депутат в 7 последователни парламента, Нинова оглави БСП през 2016 г.

Гроздан Караджов е кандидатурата за вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството. Бивш програмен директор във фондация "Отворено общество". Става депутат през 2014 г. от "Реформаторския блок" и поема Комисията по транспорт в парламента. Напуска поста година по-късно.

Борислав Сандов - вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Той е изявен природозащитник и съпредседател на "Зеленото движение". Председател е на комисията по околна среда и водите в 46-ото НС. Работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации.

След като преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ продължиха три седмици и след като коалиционното споразумение беше подписано, днес Кирил Петков взе първия проучвателен мандат от Румен Радев. В сградата на Народното събрание, придружен от номинираните за министри, той представи кандидатурите, някои от които вече известни.

Нулева толерантност към корупцията - това ще е мотото, което обединява различните номинации. Кирил Петков заяви, че сега е време да се види дали ще има разлика между думи и дела.

Президентът връчи мандат на "Продължаваме промяната", Кирил Петков го върна изпълнен

Точно в 13.00 ч. 20-те министри и Кирил Петков застанаха за първи път заедно пред медиите.

Това са хората, които бяха предложени от всеки един от нашите коалиционни партньори. И до днес те са предложения на тези политически наши партньори, но от понеделник те ще бъдат новите министри на България. Всички заедно в един отбор имаме общи задачи, заяви Кирил Петков.

Борбата с корупцията ще е основният приоритет на това управление.

Мотото на това правителство ще бъде нулева толерантност към корупцията. Това ще бъде червената линия, която нито един от нас, нито един от министрите, не може да я премине и тази коалиция ще бъде в този си състав само и единствено, ако това мото се спазва, каза Кирил Петков.

Сред кандидатите за министри от "Продължаваме промяната" са:

  • сегашният служебен министър на образованието Николай Денков запазва поста си
  • вътрешният Бойко Рашков - също.
  • служебният премиер Стефан Янев е номиниран за министър на отбраната.
  • за здравен министър е посочена председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, която прокуратурата взе на прицел, но после се отказа от обвинението във всяване на паника заради интервюта за недостиг на лекарства.

Първият приоритет ще бъде цените на тока, както на битовите потребители да се запазят, така и към бизнесите да бъдат максимално в рамките на допустимото. Второто е ковид кризата. От днес една от основните задачи на това правителство ще бъде да няма последващи вълни, да качим възможността за ваксиниране. Абсолютно доброволно. Но ние трябва заедно да се преборим с тази криза, не можем да затваряме икономиката на всеки няколко месеца, така че нивото на ваксинация ще трябва да се качи драстично, каза Кирил Петков.

Номинираният за вътрешен министър Бойко Рашков обеща развития по разследването на АМ "Хемус".

Ние ще продължим упорито да работим, включително и днес работим, по разследването на АМ "Хемус" и ми се струва, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем необходимите резултати, които следват от фактите, които вече сме установили. Тези промени ще се отнасят включително и за състава на някои от парламентарните групи.

Рашков: Разследването на строежа на АМ "Хемус" ще доведе до промени в някои парламентарни групи

Стефан Янев постави акцент върху модернизацията на армията.

Темата с превъоръжаването, темите с необходимост за попълване на личния състав там, където има некомплект, така че има неотложни задачи.

Много е трудно да се обобщят с няколко думи приоритетите, но първото е качество. Качество на образованието, качество на висшето образование, на научните изследвания. Без да повишим качеството, нищо друго няма да има успех, заяви Николай Денков, предложен за министър на образованието.

Останалите номинации от "Продължаваме промяната" са:

Николай Събев за транспортен министър - предприемач и собственик на голяма куриерска фирма.

Най-належащо - веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта до нивото на безопасна скорост. Веднага, за да имаме оферта към потребителите. За да бъде привлекателно, ние трябва да вдигнем скоростта.

Даниел Лорер за министър на иновациите и растежа е бивш съветник на министъра на електронното управление в кабинета на Марин Райков и съветник в кабинета на Кирил Петков, когато беше икономически министър.

Изненадата дойде от номинацията на 31-годишния Атанас Атанасов. Прочул се със своя филм "Отключи сцената" и набирането на средства за възстановяване на читалището в селото на баба му и дядо му - Татарево.

Кой е Атанас Атанасов - номиниран за министър на културата?

От БСП - номинациите са:

  • Георги Гьоков за социален министър
  • Иван Иванов - на земеделието
  • Христо Проданов - на туризма

Иван Иванов беше освободен от длъжността зам. вътрешен министър през 2013 г., часове след като беше назначен на поста от Пламен Орешарски, заради твърдения за връзки със силова застрахователна компания. Снощи от БСП официално отрекоха такива връзки.

От "Има такъв народ" номинациите са:

  • Александър Николов за министър на енергетиката
  • Радостин Василев - на спорта
  • Теодора Генчовска - на външните работи

Николов беше зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май. А Василев - бивш председател на Правната комисия в 45-ото НС. Генчовска беше номинация за министър на отбраната в проектокабинета на Слави Трифонов.

Сред големите предизвикателства ще бъде темата Република Северна Македония, за която и Кирил Петков заяви, че няма да има промяна в българската позиция.

Българската позиция остава както си е, но това, което искаме да направим е да я надградим. Не искаме да продължаваме само с лозунги от едната и другата страна на границата, искаме да седнем заедно да работим по екипи в различните сфери и да сме сигурни, че през обща работа и комуникация вървим към добросъседство.

От "Демократична България" квотата включва:

  • Борислав Сандов - вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите
  • Надежда Йорданова - правосъден министър
  • Божидар Божанов - изцяло ново министерство на електронното управление

Божанов, който е IT експерт, завършил в Лондон, ще оглави изцяло ново министерство - на електронното управление, и ще наследи проблемите в сектора.

Имаме възможност, имаме капацитет. Тези всички проблеми, които изредихте, са функция на липсата на координация преди ние да влезем в тази функция. Със създаването на това министерство тази координация ще я има, каза Божидар Божанов, номиниран за министър на електронното управление.

Божидар Божанов: Една от първите ми задачи е да направя министерство

Йорданова е бивш началник на кабинета на Христо Иванов като правосъден министър през 2014 - 2015 г. и председател на комисията "Магнитски" в последния парламент.

Първите законодателни мерки, които ще предложим, са ясни: това са във връзка с измененията в статута на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съд и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ, така че да не бъде бухалка на властта, а реален антикорупционен орган, каза Надежда Йорданова, номинирана за министър на правосъдието.

Предложената за правосъден министър Надежда Йорданова отговори как ще работи с Иван Гешев

Искам във всяка една процедура, която се намира в РИОСВ-тата, всичко да е в публични регистри веднага налично. За да може да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите, каза Борислав Сандов, номиниран за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Борислав Сандов: Оптимист съм, че ще изкараме 4 години

По признанията на Кирил Петков министерства в кабинета се увеличават, но не и щатният състав.

Оттук нататък всеки един от тези министри не е министър на коалиционните партньори, той е министър на България, както казах. Аршинът ще бъде един към всички и няма да има по никакъв начин разлика в третирането на министрите, както и очаквам от тяхна гледна точка това да бъде и помежду си. Ние трябва да сме един отбор, който трябва да решаваме общите задачи. Всеки министър идва със своя екип. Отделно се споразумяхме междукоалиционните партньори, че комисиите, които ще бъдат в НС, техните председатели ще бъдат не от същата квота, каквато ще бъде министърът. По този начин слагаме допълнителна възможност за проверка на четири очи, каза Кирил Петков.

След представянето на проектокабинета номинираните за министри и Кирил Петков се събраха на близо двучасова среща, с лед която изразиха оптимизъм за пълен мандат и обещания за още реформи.

Кирил Петков: "Нулева толерантност към корупцията" ще е мотото на новия кабинет

Управленската програма на четворната коалиция предвижда още: 18 експертни координационни съвета, които да съгласуват законодателната политика на партиите, редовни ежеседмични срещи на лидерите на ПГ и ключови размествания във втория ешелон на властта.

Очаква се този кабинет да бъде гласуван на извънредно заседание на НС в понеделник, 13 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш треньор на талантите на Барса е разследван за сексуално насилие
Бивш треньор на талантите на Барса е разследван за сексуално насилие
Класика за Арсенал след дисциплинарно наказание на капитана
Класика за Арсенал след дисциплинарно наказание на капитана