НОВИНИ

Кирил Петков: "Нулева толерантност към корупцията" ще е мотото на новия кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 11.12.2021
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Нулева толерантност към корупцията" ще е мотото на новото правителство. Това заяви кандидатът за министър-председател Кирил Петков, след като връчи изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Президентът връчи мандат на "Продължаваме промяната", Кирил Петков го върна изпълнен

"Няма да има нито един лев, който да бъде изхарчен по грешен начин и ако някой си позволи да го изхарчи по грешния начин, ние ще го изловим", заяви Кирил Петков.

На тръгване от президентството той потвърди, че Теодора Генчовска е кандидатът за министър на външните работи.

За министър на културата е номиниран Атанас Атанасов - непознат досега на широката общественост.

Кой е Атанас Атанасов - номиниран за министър на културата?

Кирил Петков го определи като млад човек, който лично го е впечатлил много, защото сам е възстановил читалище в едно село до Пловдив и е успял да докара световни звезди там за едно хубаво събитие. По думите на Петков Атанасов е човек с визия за превръщането на България в една от културните дестинации в Европа.

Приоритетите за първите 100 дни на новия кабинет са:

  • овладяването на цените на тока и недопускане на увеличението им за битовите потребители
  • овладяването на ковид кризата в дългосрочна перспектива и убеждаване на обществото за нуждата от ваксинация без принуда
  • реформата в съдебната власт и КПКОНПИ.

"Не сме по никакъв начин доволни от работата на главния прокурор Иван Гешев", коментира Кирил Петков

Той изтъкна, че се надява чрез инструменти, които позволява законът - като Инспектората към ВСС например, да позволят на новото правителство да види много по-детайлно действията на прокуратурата и постигнатите резултати.

"През резултати, през институционалност и през това регулаторните органи да си влизат в правомощията, се надяваме, че промяната в съдебната система ще стане", каза Петков.

Той допълни, че в момента юристите на ПП анализират много внимателно законите, през които може да се направят промени в сектора.

Така например, смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство в парламента, така че може да се започне работа от там, където новото мнозинство има директен контрол. Там, където новото мнозинство няма директен контрол, ще се опита да работи през регулаторните органи.

"Ние не можем да постигнем нулева корупция - въпреки че още от днес имаме нулева толерантност към корупцията, без работеща прокуратура. Така че това го знаем и се надяваме, че скоро време ще има начин, по който това да бъде постигнато", заяви Кирил Петков.

Той подчерта, че вярва, че ще се състави много успешна антикорупционна комисия в парламента.

Кирил Петков изрази надежда, че с президента Румен Радев ще продължат да имат този конструктивен диалог и начин на работа, които са имали и досега. Двете институции трябва да работят заедно с един глас особено към нашите международни партньори, изтъкна той.

Петков увери, че съзнава ролята си като министър-председател, че изисква всички министри да имат лична отговорност към него, както и той към тях.

"От понеделник всички посочени от коалиционните партньори кандидати за министри стават министри на България. Това означава, че всички ще бъдат измервани по един аршин. Задачите и политиките сме ги обявили вече в коалиционното споразумение. Ще очакваме от тях ефективност и най-вече ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всяка стъпка настрани. Стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на това колко добре всеки един от тези министри си върши работата".

Малко след 10.00 часа тази сутрин президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков - кандидат за министър-председател от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната“.

Кирил Петков прие мандата и го върна веднага изпълнен на държавния глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесоха обвинителния акт срещу Венци Боксьора, тормозил жители на Световрачане
Внесоха обвинителния акт срещу Венци Боксьора, тормозил жители на Световрачане
Радослав Янков не успя да премине квалификациите в Баное
Радослав Янков не успя да премине квалификациите в Баное