НОВИНИ

Кой е Атанас Атанасов - номиниран за министър на културата?

атанас атанасов номиниран министър културата
bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 11.12.2021
49794
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Номинираният за министър на културата Атанас Атанасов е на 31 години. Роден е и израства в Хасково. Там играе активно тенис заедно с Григор Димитров, с когото като тийнейджъри стават републикански шампиони на България на двойка.

След гимназията Атанасов завършва бакалавърска степен по театрално изкуство в Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск.

Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на документално кино.

Всяко лято младият мъж се връща в България и в първомайското село Татарево, където живее неговата баба, разказва самият той през 2017 година в предаването "Отблизо" на БНТ.

БНТ, 2017 г.

Разочарован от обезлюдяването на селото, решава да се опита да възстанови сцената на местното читалище и да организира културно събитие там. Разказва и на приятелите си зад океана за красотата на българските села и тъжната реалност на тяхното обезлюдяване и по този начин ги привлича към каузата си.

Мечтата му се превръща в реалност с помощта на 30 доброволци от България и САЩ. Чрез онлайн кампания Атанас Атанасов успява да набере над 15 000 долара за възстановяването на читалището в село Татарево.

Залата е ремонтирана основно и се превръща в сцена на културни мероприятия.

Наско Атанасов - между Холивуд и читалището в Татарево

"Хората, които имат някаква съкровена мечта в себе си, която изглежда възможно най-неосъществима и която би предизвикала насмешка и недоверие у хората около тях, бих им казал, че тези са мечтите, за които си струва най-много да се бориш", казва тогава Атанас Атанасов пред БНТ.

Начинанието му става тема на филм, разказващ историята на проекта Unlock the Stage, който Атанасов основава в Лос Анджелис.

Филмът му “Отключи сцената” е показан на 5 международни фестивала като печели 1-во място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ.

Вече 6 поредни години Атанас Атанасов организира фестивала ОТКЛЮЧЕНО, за да поддържа сцената на читалището жива.

Вижте изпълнение на сцената на читалището в с. Татарево с участието на Атанас Атанасов в рамките на проекта Unlock the Stage: Отключи Сцената (ОТКЛЮЧЕНО 2019)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Това правителство тотално се контролира от президента Радев
Борисов: Това правителство тотално се контролира от президента Радев
Кирил Петков представя проектокабинета в 13 ч. в Народното събрание
Кирил Петков представя проектокабинета в 13 ч. в Народното събрание