Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бившият зам.-министър Димитър Петров: Аз не съм сезирал КПКОНПИ за тестовете

от БНТ
18:30, 11.12.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

КПКОНПИ започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи бившият заместник здравен министър д-р Димитър Петров, който беше гост по темата в "Говори сега".

Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, обясни Петров.

Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към МС, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията.

Бившият зам. здравен министър: Около тестовете за учениците има 4 проблема

Трябваше да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева, смята Петров. Той е категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете.

На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петков. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище. След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министъра предложи за забавяне вместо 0,5%, 10% неустойка, допълни бившият заместник-министър.

За един-два дни не може да се иска такава неустойка. Оттам нататък аз си заминах. Това е историята, обясни още той.

Много съм разочарован, че заради тази поръчка ние забавихме поне с две седмици тръгването на училище на големите ученици, заяви Петров.

Ресорният зам.-министър д-р Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше незнайно защо, от началника на кабинета на министър Кацаров, обясни още той.

Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура.

Медици и студенти излязоха на протест в защита на болница "Лозенец"

Месец преди това аз отказах да подпиша една докладна за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец". Сега той прави същото еднолично, може би аз не трябваше да съм в министерството, смята Петров.

Началникът на кабинета на министъра е много близък с настоящия шеф на Педиатрията, допълни той. Доколкото знам директорът на "Лозенец" е против, надявам се това сливане да се преразгледа от следващия министър, обясни Петров.

Той е категоричен, че в карето на "Александровска" е най-доброто място за детска болница.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при торнадата в САЩ
МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при торнадата в САЩ
Късна развръзка зарадва Ботев Пд срещу Царско село
Късна развръзка зарадва Ботев Пд срещу Царско село