НОВИНИ

Бившият зам.-министър Димитър Петров: Аз не съм сезирал КПКОНПИ за тестовете

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 11.12.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

КПКОНПИ започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи бившият заместник здравен министър д-р Димитър Петров, който беше гост по темата в "Говори сега".

Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, обясни Петров.

Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към МС, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията.

Бившият зам. здравен министър: Около тестовете за учениците има 4 проблема

Трябваше да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева, смята Петров. Той е категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете.

На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петков. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище. След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министъра предложи за забавяне вместо 0,5%, 10% неустойка, допълни бившият заместник-министър.

За един-два дни не може да се иска такава неустойка. Оттам нататък аз си заминах. Това е историята, обясни още той.

Много съм разочарован, че заради тази поръчка ние забавихме поне с две седмици тръгването на училище на големите ученици, заяви Петров.

Ресорният зам.-министър д-р Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше незнайно защо, от началника на кабинета на министър Кацаров, обясни още той.

Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура.

Медици и студенти излязоха на протест в защита на болница "Лозенец"

Месец преди това аз отказах да подпиша една докладна за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец". Сега той прави същото еднолично, може би аз не трябваше да съм в министерството, смята Петров.

Началникът на кабинета на министъра е много близък с настоящия шеф на Педиатрията, допълни той. Доколкото знам директорът на "Лозенец" е против, надявам се това сливане да се преразгледа от следващия министър, обясни Петров.

Той е категоричен, че в карето на "Александровска" е най-доброто място за детска болница.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при торнадата в САЩ
МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при торнадата в САЩ
Късна развръзка зарадва Ботев Пд срещу Царско село
Късна развръзка зарадва Ботев Пд срещу Царско село