НОВИНИ

КПКОНПИ в здравното министерство: Има ли нарушения при закупуването на щадящите тестове за ученици?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:06, 09.12.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Антикорупционната комисия започна проверка на процедурата за купуване на щадящи тестове за учениците. Причината - сигнали за нередности и твърдения на отстранения заместник здравен министър Димитър Петров, че процедурата не е изрядна.

От Министерството на здравеопазването обаче днес разпространиха позиция, в която определят проведената процедура за купуване на тестовете като безупречна.

Днес от КПКОНПИ разпространиха информация, че започва проверка на МЗ, като от министерството вече са изискани и всички документи, свързани с процедурите на закупуването на щадящите тестове за учениците, както и документацията за сключените договори. Ще се прави анализ на цените, на които са сключени тези договори, както и на сроковете и промяната им.

На разпит днес беше извикан бившият зам. здравен министър Димитър Петров, който повдигна темата. Трябва да бъдат снети показания и от управители на другите търговски дружества, които са участвали в тези процедури. Предстои да бъдат снети показания и от служители на МЗ, както и от здравния министър Стойчо Кацаров.

Според Димитър Петров не е нормално процедурата да се разделя на 4 части, както и за нея да отговаря началникът на кабинета на министъра.

"Третият момент е защо първият път бяха поставени така условията, че втората фирма, която се яви, ѝ се позволи няколко дена да не подписва договор, след това да се забави още няколко дни, и накрая да се провали доставката и половината ученици от 1-ви до 4-ти клас да не могат да тръгнат на училище", заяви Петров.

Стойчо Кацаров: Проверката на КПКОНПИ ще спомогне за изчистването на името ми

В предаването "Още от деня" здравният министър Стойчо Кацаров контрира:

"Всички процедури са проведени по абсолютно прозрачен начин. Даже поканихме медиите на отварянето на офертите, на прочитането кой с каква цена е участвал. Всички документи, свързани с тези процедури, са публикувани на интернет страницата на министерството".

Според Димитър Петров проблем има и при смяната на условията на обществената поръчка. Той коментира и цената на тестовете.

"Още като видях тази сума, малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази потенциална цена от 8 лева, като в аптеките по 6 - 7 лева на дребно се купуват същите. И те, естествено, после паднаха на 3 - 4 лева".

Стойчо Кацаров заяви, че благодарение на постигнатите изключително ниски цени, са закупени не 1,5 милиона, а четири пъти повече тестове.

От антикорупционната комисия обявиха, че ако в хода на проверката бъдат открити данни за корупционни действия, казусът ще бъде предаден на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден фалстарт на делото срещу братя Бобокови
Пореден фалстарт на делото срещу братя Бобокови
Заподозреният за източването на милиони за АМ "Хемус" не е основното лице в схемата
Заподозреният за източването на милиони за АМ "Хемус" не е основното лице в схемата