НОВИНИ

Франция няма да бойкотира Олимпиадата в Пекин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:40, 09.12.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Предстоящата Олимпиада в Китай оформи два лагера в света. Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия обявиха дипломатически бойкот на Игрите. Франция заяви, че няма да бойкотира събитието и заедно с Германия се застъпи за обща европейска позиция по този въпрос. Според Русия подобна крайна мярка има политически характер.

САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин

Франция няма да бойкотира Зимните олимпийски игри в Пекин, но все още няма решение за дипломатическата си позиция. САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, обявиха, че няма да изпратят нито един свой дипломатически или официален представител заради системното нарушаване на човешките права в Китай.

И Австралия бойкотира Олимпиадата в Пекин

Париж също следи внимателно ситуацията там, но е на мнение, че спортът и политиката не трябва да се смесват. Първите дипломати на Франция и Германия се обявиха за обща позиция на Европейския съюз.

"Подкрепяме обща позиция, която да обсъдим на следващата среща на външните министри или на по-следващата, но този въпрос трябва да бъде разгледан на европейско ниво. Това не означава, че не оставаме твърди по отношение на човешките права в Китай", заяви Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

"Лично аз съм спортистка по сърце, ще обсъдим въпроса в новото германско правителство и ще вземем решение, но в синхрон с европейските ни приятели", коментира Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Русия също няма до подкрепи дипломатически бойкот на Игрите. Руският олимпийски комитет определи подобна мярка като безсмислена и с политически характер. Беше потвърдено, че на Олимпиадата в Пекин ще присъства президентът Владимир Путин, който е получил официална покана.

Китай, на свой ред, заяви, че не се притеснява от "домино ефект" на бойкот.

"Китай никога не е оттеглял поканите си към държавите. Независимо дали ще дойдат, или не, Зимните олимпийски игри ще бъдат успешни. Спортът няма нищо общо с политиката. Олимпийските игри са голямо събиране на спортисти и хора, влюбени в спорта, а не сцена, на която да се изявяват политиците", каза Ван Вънбин, говорител на министъра на външните работи на Китай.

От Китай отново предупредиха страните, бойкотиращи Олимпиадата

Пекин предупреди, че западните страни, които ще изпратят спортисти, но не и официални лица на Игрите, "ще платят цената" за решението си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камило Плачи се завърна в Хебър (Пазарджик)
Камило Плачи се завърна в Хебър (Пазарджик)
Бурна дискусия в парламента заради зелените сертификати
Бурна дискусия в парламента заради зелените сертификати