НОВИНИ

ЕК има две основни препоръки към българския План за възстановяване

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 09.12.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Две са основите препоръки на Европейската комисия към Плана за възстановяване - реформа на Българския енергиен холдинг и върховенството на закона. Това обяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на блицконтрола в парламента.

Мика Зайкова: Бележките на ЕК по Плана за възстановяване вече са в България

Тази тема за първи път беше повдигнати от бившия депутат от Има такъв народ Мика Зайкова пред БНТ. Пеканов уточни, че голяма част от забележките са технически въпроси, които ще бъдат изчистени. Двата големи отворени въпроса той коментира така:

"В сферата "енергетика" и сферата "върховенство на закона" водихме трудни преговори в последните месеци. Аз смятам, че ние сме задали нашата позиция. Абсолютно невярно е, че има голяма критика в сектор енергетика. Напротив, в сектора "енергетика", така, както е по плана, имаше огромен прогрес. Това беше обратната връзка, която получих в много неформални срещи, оттам, откъдето започнахме през май месец, там, където сме сега. Но ние имаме наши червени линии, от ЕК упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в БЕХ, това нещо, което един служебен кабинет сега не може да поеме като ангажимент. И това е червена линия, по която продължават преговорите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил катастрофира на главен булевард в Благоевград
Автомобил катастрофира на главен булевард в Благоевград
Спор между главния прокурор и служебния правосъден министър (ОБЗОР)
Спор между главния прокурор и служебния правосъден министър (ОБЗОР)