НОВИНИ

Какво се разбраха партиите на коалиционната среща днес (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 09.12.2021
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Несъгласие на БСП със социалния пакет в проекта на коалиционното споразумение предизвика за първи път обща среща между лидерите на четирите политически формации, преговарящи за съставянето на кабинет - "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.

Няма противоречия по коалиционното споразумение, увериха лидерите на политическите формации, които преговарят за бъдеща коалиция. Това стана ясно след днешния координационен съвет, който се проведе в парламента, в ранните сутрешни часове. До този момент документът не е одобрен само от БСП, които утре имат пленум.

Заседанието на координационния съвет на бъдещата коалиция бе предизвикано от лидера на БСП Корнелия Нинова. В последния момент, тя изразила резерви към законодателната част на споразумението, в което не били записани срокове по приемане на социалните предложения. След близо двучасова среща съпредседателите на "Продължаваме промяната" увериха, че противоречия няма.

"Това, което мога да кажа на всички ваши зрители е, че вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години. Днешният разговор потвърди същия конструктивен тон, както водихме дискусиите в последните няколко дни, че това ще е скоро факт", коментира Кирил Петков.

Асен Василев: Надяваме се утре до края на деня да имаме коалиционно споразумение

Асен Василев отказа да оповести имена от състава на кабинета и приоритети, преди коалиционното споразумение да бъде одобрено от всички политически партньори.

"Всичките текстове ще бъдат публикувани в момента, в който те тръгнат към кандидатите на БСП, след това, ако получат одобрение, ще станат достояние на абсолютно цялото българско общество. Цялото споразумение, всички анекси, така че всеки да знае каква е програмата на правителството за следващите 4 години, какво може да се очаква и да има пълна предвидимост в действията на правителството", каза Василев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше оптимистично настроена след срещата.

БНТ: Имахте притеснение за някои социални политики. Имате ли ги още?

Корнелия Нинова: Вече не, уточнихме всичко в законодателната програма. Да, както ви казах сутринта, ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но вече е решено и е разположено в бюджетирането за идната година.

Ива Митева: Успяхме да постигнем съгласие за всичко

От "Има такъв народ" потвърдиха, че днешната среща е изчистила и малкото останали неясноти и ще подпишат коалиционното споразумение.

"Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. В края на краищата всеки си слага подписа и всеки иска да бъде спокоен. Всеки иска нещата да вървят нормално и да има и желания от всички. Заради това беше тази среща. Тя наистина мина много конструктивно. Успяхме да постигнем съгласие за всичко", заяви Ива Митева.

Христо Иванов след коалиционната среща: Няма драма, всичко е в нормален работен порядък

От "Демократична България" обясниха, че срещата е била рутинна.

"Ще се изчистят формулировки по текстове, абсолютно работна форма, при нас, от страна на "Демократична България" и трите партии са взели решение да подкрепят така предложеното споразумение и състава и структурата на МС. Казвам по принцип, защото, виждате, че продължават доуточняванията до последно", каза Христо Иванов.

Той посочи още, че "Демократична България" няма да отстъпи от заявеното желание коалиционното споразумение да бъде подписано поодтелно с мандатоносителя, а не едновременно от всички лидери на коалицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ дариха на жена електрическа инвалидна количка
След репортаж на БНТ дариха на жена електрическа инвалидна количка
Добрият пример: Младо семейство от с. Шишманци с безплатна занималня
Добрият пример: Младо семейство от с. Шишманци с безплатна занималня